Darinka Sebenik priredba po MKGP, 09/10/2021

Marija Škof je Kmetica leta 2021

Foto: MKGP

Državni sekretar Anton Harej se je včeraj zvečer v Zagorju ob Savi udeležil tradicionalnega izbora kmetice leta, ki ga organizira Zveza kmetic Slovenije. Prireditev običajno poteka 15. oktobra, na Svetovni dan kmetic, letos pa je zaradi razmer v zvezi z epidemijo covid-19 potekala prej. Letošnja kmetica leta je Marija Škof iz Metlike, zaradi lanskoletnega zaprtja države ob koronavirusu pa je bil včeraj tudi uradno podeljen naziv kmetice leta 2020 – to je Marija Lamovšek iz Trebelnega.

Državni sekretar Anton Harej je v uvodnem nagovoru poudaril: »Na ministrstvu se zavedamo, da je delo žensk na podeželju velikega pomena za napredek in izboljšanje življenjskih pogojev na podeželju ter za priznavanje vloge kmetic pri ohranjanju družinskih vrednot in izboljšanju gmotnega položaja kmetij.« Leta 2019 je bil na ustanovljen tudi posvetovalni organ ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Svet za ženske na podeželju.

Vloga žensk na podeželju je bila tudi tema letošnje mednarodne konference ob robu avgustovskega Mednarodnega kmetijsko-živilskegasejma Agra. Državni sekretar Harej je poudaril, da je bila konferenca odlična priložnost za razpravo o aktualnem stanju ter o prihodnjih priložnostih in izzivih za okrepitev položaja in vloge žensk na podeželju v širšem evropskem prostoru. »Ženske na podeželju imate neprecenljivo vlogo za razvoj in ohranjanje vitalnega podeželja. Večina žensk je aktivno vključena v kmetijska in gospodinjska opravila ter mnogotere druge aktivnosti, s katerimi svojim družinam zagotavljajo vsakodnevno preživetje. Poleg tega pa se soočajo še z izzivi oskrbe starejših in bolnih,« je povedal Harej. Izpostavil je tudi, pomembnost pozicioniranja žensk za napredek in svoje pravice. Pomen vloge žensk na podeželju bo izpostavljen tudi v novi Dolgoročni viziji za razvoj podeželja, ki jo je Evropska komisija (EK) sprejela konec letošnjega junija.

Predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule je na včerajšnji prireditvi povedala: »Letošnji izbor je drugačen od prejšnjih, zbrale smo se že mesec dni pred svetovnim dnevom kmetic, da se ne bi ponovila lanskoletna zgodba. Letošnje srečanje je izziv, zavedale smo se, da nas bo manj, a se ne damo! Želimo se posvetiti kmeticam in njihovim uspehom ter opozoriti širšo javnost na naše delo, ki nikakor ni samo »za štedilnikom«. Trudimo se za urejen dom, za zdravo, doma pridelano hrano, aktivne smo v javnem življenju želimo biti večkrat slišane. Hvaležna sem vsem društvom za iskanje kandidatk. Prepričana sem, da je vsaka na svojem področju pustila pečat. Prejemnica naziva kmetica leta nam bo pomagala pri promociji našega poklica, pri iskanju položaja, ki si ga zaslužimo. Hvala in iskrene čestitke lanskim in letošnjim kandidatkam oziroma prejemnicam naziva.«

view counter