Darinka Sebenik, 05/11/2021

Klavnice v ZDA omejevalni dejavnik rasti trga

Foto: Darinka Sebenik

Po podatkih Univerze v Oklahomi, ki redno spremljajo trg z govejim meso, so glavna ovira za rast trga z govejim mesom in s tem posledično tudi krme, prav klavnice. Raziskave od leta 2007 do 2020 so pokazale, da so klavnice v letu 2016 prvič presegli svoje klavne in pakirne zmogljivosti. Kljub temu večjega povečevanja zmogljivosti ni bilo, tako da se zakol mladega pitanega goveda in telic tudi ni povečeval in ostaja bolj ali manj na isti ravni. Večji zastoj na klavnih linijah se je zgodil v letu 2020, ko je tedenski zakol upadel za 9 %. V letu 2019 so namreč na teden zaklali povprečno 499.936 živali, v letu 2020, zaradi koronavirusa omejitev in zaprtja gostinskih obratov, hotelov, restavracij, pa 483.134. Se pa razmere v letošnjem letu dobro popravljajo, saj je sobotni zakol bikov in telic v povprečju že znašal 49.359 glav na teden, kar predstavlja 10,0 odstotkov tedenskega zakola.

Sicer je rast števila vzreje govedi v ZDA zelo ciklična, pogojuje pa jo predvsem dostopnost do krme. V aprilu in marcu letos so se zmanjšale zaloge krme, venadr ne na račun tega, da bi se povečalo število rejnih živali. Kljub temu pričakujejo spremembe na bolje v tej panogi že v drugem in tretjem četrtletju, da bo lahko oživel tudi trg s krmo. Če namreč ni dovolj velikega števila živali, ni potreb po tej krmi. So pa cene govejega mesa v ZDA lani upadle za 3 do 4 dolarje na 100 kg. Povprečna cena za starejše govedo je med 100 in 120 dolarji za 100 kg, za živali, težke 750 kg, je cena 130 do 160 dolarjev in teže 550 kg med 140 in 180 ameriških dolarjev. Vendar ker se cene koruze ves čas zvišujejo, že v kratkem pričakujejo višje cene tudi za goveje meso. Ker so tudi veliki izvozniki govejega mesa že za letos načrtujejo zvišanje izvoza za 6 %.

V Sloveniji imajo rejci goveda velike težave pri doseganju spodobne cene za meso. Veliko država v Evropi je prav tako utrpela upad cen govejega in drugih vrst mesa. V nekaterih pa so razmere ravno obratne in po besedah švedske novinarka Linda Grimstedt, so njihovi kmetje, ker so neto uvozniki hrane veliko profilirali prav govedorejci in klavnice.

view counter