Katarina Jerše, priredba po MKGP, 05/03/2021

Breskvice

Sestavine za testo: 250 g sladkorja v prahu, 2,5 dl olja, 1 pecilni prašek, 1 vanilijin sladkor, 4 jajca, 8 žlic ostre moke in še 500 g ostre moke.

Sestavine za nadev: 200 g mletih orehov, 4 žlice ruma, 1 vrečka vanilijin sladkorja, 5 žlic marelične marmelade, drobtine izdolbljenih breskev.

Sestavine za barvanje: živilske barve – ekstrakt hruške in jagode, 100 g kristalnega sladkorja

Priprava testa

Najprej zmiksamo jajca s sladkorjem, vanilijinim sladkorjem, oljem in 8 žlicami moke, da dobimo gladko maso. To pustimo stati 90 min na sobni temperaturi, potem postopoma dodajamo preostalo moko in dobro premešamo. Ko je masa gladka, iz nje oblikujemo kroglice v velikosti lešnika in jih zlagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Kroglice pečemo na programu ventilacije, 12 -15 minut, na 180 °C in pazimo, da ne potemnijo. Še tople izdolbemo s konico noža, da jih potem lahko napolnimo z orehovim nadevom. Drobtin, ki nastanejo pri dolbljenju breskvic, porabimo za nadev.

Priprava nadeva

Mlete orehe, drobtine, vanilijin sladkor, rum in marmelado zgnetemo skupaj, tako da je nadev enakomerno prepojen z rumom in marmelado. Pripravljene polovice napolnimo z nadevom in po dve sestavimo skupaj, da se oblikujejo breskve.

Ko imamo vse breskve sestavljene, si za barvanje pripravimo ekstrakt hruške in jagode. Vsakega razredčimo z vodo in breskve poljubno pobarvamo ter povaljamo po kristalnem sladkorju. Narejene breskve nekaj ur pustimo na pladnju, da se barve malo osušijo.

view counter