Darinka Sebenik, 03/31/2020

Homologacija v času omejitev zaradi koronavirusa

Foto: Darinka Sebenik

Dela na polju so pred vrati, nekateri ste celo kupili nove traktorje in jih seveda zdaj lahko le gledate od daleč, saj so nekatere dejavnosti ustavljene. Prejeli smo vprašanje kmetov v povezavi s homologacijo traktorjev in jih poslali na Agencijo za varnost prometa.

Vprašanje:

»V trenutni situaciji so do preklica ustavljeni vsi tehnični pregledi in posledično tudi izdaja homologacij za nova motorna vozila. Glede na to v zadnjih dneh iz terena dobivamo vse več vprašanj kmetov, ki se soočajo s težavo registracije novih traktorjev. Navkljub težavam z virusom  se mora kmetijska dejavnost zaradi svoje narave izvajati nemoteno. Zato se porajajo sledeča vprašanja:

  1. Za nov traktor ni potreben tehnični pregled in nas zanima, če se v trenutni situaciji lahko v javnem prometu uporablja nov traktor, ki je ustrezno zavarovan, ni pa homologiran in registriran?
  2. V kolikor ne, kaj predlagate?
  3. Glede na to, da je število registracij na mesečni bazi sorazmerno majhno (do 100 enot) se morda pričakuje kakšna sprememba uredbe?«

Odgovor so nam poslali iz Agencija za varnost prometa

Sprejeti Odlok o začasni prepovedi izvajanja tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil ter dela v tahografskih delavnicah v Republiki Sloveniji (https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2020-01-0578/odlok-o-zacasni-prepovedi-izvajanja-tehnicnih-pregledov-in-drugih-postopkov-v-zvezi-z-registracijo-motornih-vozil-ter-dela-v-tahografskih-delavnicah-v-republiki-sloveniji), ki je začel veljati 17. 3. 2020, trenutno onemogoča tudi registracijo novih traktorjev.
Naša skupna skrb je varovanje zdravja, z namenom, da se prepreči širjenje virusa COVID19, zato je trenutno do 16. 4. 2020 registracija novih traktorjev onemogočena. Trenutno se preučujejo možnosti za registracijo novih tovornih vozil in traktorjev, kar pomeni, da lahko pričakujemo nekatere novosti skladno z vsemi ukrepi za zajezitev epidemije #COVID19. Zato vam prijazno predlagamo, da spremljate aktualna obvestila Vlade RS https://www.gov.si/drzavni-organi/vlada/

view counter