Obvestilo, 09/09/2021

Na Dobrotah 491 zlatih medalj

Foto: Darinka Sebenik

Na 32. festivalu Dobrote slovenskih kmetij so podelili 491 zlatih, 258 srebrnih in 134 bronastih priznanj senzoričnega ocenjevanja izdelkov. Nagrajeni izdelki bodo lahko pri prodaji že uporabili novo pridobljene znake dobrot, kar bo potrošnikom omogočilo, da jih bodo na policah trgovin lažje našli.

 

Festival Dobrote slovenskih kmetij je vsakoletni dogodek, ki se na Ptuju odvija že od leta 1990, in sicer v organizaciji Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj, Mestne Občine Ptuj, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije ter vseh območnih Kmetijsko gozdarskih zavodov, ob podpori Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano.

 

Poleg pestrega dogajanja ima osrednjo vlogo razglasitev rezultatov ocenjevanja izdelkov slovenskih kmetij, ki so na sejmu tudi predstavljeni in razstavljeni z namenom trženja ter promocije pristne slovenske, lokalno pridelane in predelane hrane.

 

Ocenjevanja so se odvijala med začetkom marca in koncem maja pod budnim očesom strokovne komisije, sestavljene iz certificiranih ocenjevalcev, ki z dolgoletnimi izkušnjami ocenijo vsak posamezen izdelek po več kriterijih.

 

Letos je bilo prijavljenih kar 980 izdelkov slovenskih kmetij, ki so bili uvrščeni v 15 kategorij. Vsak izdelek je bil ocenjen z ocenami vsaj treh ocenjevalcev, ki so strokovno usposobljene osebe za senzorično ocenjevanje z opravljenim preizkusom za ocenjevalca. Njihovo mnenje omogoča realno in verodostojno informacijo kmetom, ki lahko s pomočjo strokovnih ocen izboljšajo kakovost svojih izdelkov. Boljša kakovost, na katero opozorijo z uporabo znakov, ki jih prejmejo ob podelitvi nagrad, pa vpliva tudi na večjo prepoznavnost in boljšo prodajo.

 

Kaj potrošnikom zagotavlja znak Dobrote slovenskih kmetij

Zlat, srebrn in bronasti znak Dobrote slovenskih kmetij potrošnikom zagotavljajo, da je nagrajeni izdelek znanega porekla, iz lokalno pridelanih surovin in predelan na tradicionalen način, velikokrat tudi s pridihom sodobnosti. Nagrajene kmetije bodo lahko že takoj po razglasitvi pri prodaji uporabile nove znake dobrot, kar bo tudi kupcem omogočilo lažjo orientacijo.

view counter