Darinka Sebenik, 05/21/2021

Borovničeve tortice s smetano

Foto: Sebastjan Jarc

Sestavine za biskvit: 22,5 dag masla, 25 dag sladkorja (pol je lahko rjavega), 4 velika jajca, 1 žlička vanilijinega ekstrakta, 37,5 dag moke, 1 čajna žlička pecilnega praška, pol čajne žličke soli, 60 ml mleka in 180 ml jogurta, limonina lupinica in sok 3 limon, 3,5 dl borovnic (svežih ali neodatajnih zamrznjenih), 1 žlica moke.

Sestavine za kremo: 3,6 dl sladke smetane, 25 dag skute, 20 dag sladkorja, 1 vanilijin sladkor, ščepec soli, 1,5 dl borovnic in nekaj listkov borovnic ali melise za okraševanje.

Priprava biskvita

Pekač (36 x 45 cm) natančno obložimo s papirjem za peko, pečico pa ogrejemo na 180 ºC.

Maslo naj bo ogreto na sobno temperaturo. Damo ga v posodo ter stepamo na najvišji hitrosti z metlicami (ali kuhinjskim robotom) vsaj minuto. Dodamo sladkor in limonino lupinico ter stepamo 2 do 3 minute. Maso, ki se je nabrala na stenah, postrgamo v sredino, dodamo jajca ter vanilijo in stepamo najmanj pet minuti pri veliki hitrosti, tako da dobimo rahlo gladko maso. S sten spet postrgamo maso in postavimo vse skupaj na stran. V večji posodi zmešamo moko, pecilni prašek in sol ter nato počasi ob rahlem mešanju dodajamo mokre sestavine. Dobro zmešamo jogurt in polnomastno mleko ter 5 sekund stepamo pri veliki hitrosti, vlijemo še limonin sok, nato pa vse skupaj počasi vmešamo v moko in spet miksamo vsaj 5 sekund. Dobljeno maso rahlo vmešamo v prej pripravljeno biskvitno maso. Počasi ter nežno mešamo vse skupaj, dokler ne dobimo povezane gladke mase in nazadnje dodamo borovnice, ki smo jih prej potresli z žlico moke in pretresli. Zelo nežno in počasi jih umešamo z vilico.

Maso vlijemo v veliki ploščati pekač in pečemo približno 21 minut. Z zobotrebcem preverimo, ali je popolnoma pečen, in nato testo popolnoma ohladimo, preden ga razrežemo najprej na tri enako velike kose. S kremo premažemo eno plast, nanjo položimo drugo, premažemo in pokrijemo s tretjo plastjo. Nato narežemo torto na kocke (npr. 6 x 7 cm), vsako tortico premažemo s kremo po vseh straneh ter okrasimo z borovnicami in listki borovnic ali melise. Tako premazane tortice ponudimo ohlajene, iz hladilnika. Lahko pa jih tudi zamrznemo in hranimo do 2 mesecev. Zamrznjene kose ponudimo tako, da jih 4 ure odmrzujemo na sobni temperaturi in jih okrasimo z borovnicami, tik preden jih damo na krožnik.

Priprava kreme

Sladko smetano stepamo toliko časa, da naraste in postane trda, ter jo postavimo na stran.

V drugi posodi stepemo skuto, ki smo jo solili, da postane gladka in rahla, nato pa dodamo sladkor v prahu z vanilijinim sladkorjem in stepamo toliko časa, da dobimo rahlo gladko maso. Na najvišji hitrosti stepamo še minuto, nato dodamo v sladko smetano ter stepamo z metlico še dobro minuto. Do uporabe pustimo v hladilniku.

view counter