Darinka Sebenik priredba po MKGP, 08/07/2020

Posegajmo po lokalnem sadju!

Foto: Darinka Sebenik

Ministrstvo za kmetijstvo je objavilo poziv, s katerim nas vabi, da se odločamo za lokalno pridelano sadje. »Slovenija ima enkratne pogoje za pridelavo resnično kakovostnih jabolk. Naša dežela je obdarjena z vrhunsko klimo in zemljo za pridelovanje jabolk. Glede trdote in vsebnosti sladkorjev, ki zagotavljajo optimalno zrelost, so slovenska jabolka resnično nadpovprečna. To potrjujejo tudi meritve kakovosti.

Naši sadjarji se trudijo, da so jabolka pridelana na čim bolj naraven način. Oberejo jih v optimalnem obiralnem oknu, poti od hladilnika do trgovine pa so čim krajše. Tako potrošnik lahko v jabolku užije največ vitaminov, sočnosti in svežine.

Lokalno pridelano jabolko ima v sebi toliko koristnih hranil, ki jih v času virusov naše telo še posebej potrebuje, da bi bilo res škoda, če ga spregledamo. Jabolka so naravni vir sladkorjev, prehranskih vlaknin, pektina, koristnih mikroelementov, vitaminov in rastlinskih fenolov. Jabolka so tudi bogato skladišče mineralov, vitaminov in drugih življenjsko nujnih snovi. Vsebujejo vitamin A, vitamine skupine B (B1, B2, B3, B5 in B6) in vitamin C. Med rudninskimi snovmi je v jabolku največ kalija, ki mu sledijo natrij, kalcij, magnezij, železo, baker, mangan, fosfor, bor, silicij in jod. Jabolka so za nameček tudi še kako dobrodošel vir različnih antioksidantov, zlasti fenolnih spojin, karotenoidov in flavonoidov.

Če to vse seštejemo, hitro pridemo do ugotovitve, da gre za pravo malo zdravilno bombo. A pozor: nekateri med nami smo malce razvajeni in si jabolka pred zaužitjem radi olupimo, saj nam jabolčna lupina ne gre tako v slast. Težava je v tem, da je prav v lupini daleč največ vitamina C, in sicer tik pod njenim površjem, kjer ga je kar šestkrat več kot v mesu jabolka. V njej je tudi največ (več kot dve tretjini!) vlaknin, in tam so tudi skoraj vsi antioksidanti.«

Pripis uredništva: objavljamo fotografijo domačih jabolk, poletnih sort, in sicer imamo na fotografiji v košari neli, summer red in williams pride. Pri nakupu glejte izvor, oziroma od kod prihajajo jabolka, saj so slovenska res najboljše možne kakovosti. Predvsem pa izbirajte ta čas poletne sorte, zimske boste imeli na voljo jeseni, pa pozimi in vse do začetka prihodnjega poletja. Poletnih sort namreč ni mogoče dolgo skladiščiti. Sicer pa v tem času že začenjajo zoreti tudi hruške viljamovke in nekatere poletne sorte sliv.

view counter