Darinka Sebenik, 03/13/2020

Koronavirus – hrana ni prenašalec ali vir

EFSA (Evropska agencija za varno hrano) skrbno spremlja razmere v zvezi z izbruhom koronavirusne bolezni (COVID-19), ki je prizadela veliko število držav po vsem svetu. V sporočilu za javnost so zapisali, da trenutno ni dokazov, da bi bila hrana verjeten vir ali pot prenosa virusa.

Glavna znanstvenica EFSA Marta Hugas je dejala: »Izkušnje iz prejšnjih izbruhov povezanih s koronavirusom, kot sta hudi akutni respiratorni sindrom koronavirusa (SARS-CoV) in korovirusni respiratorni sindrom na Bližnjem vzhodu (MERS-CoV), kažejo, da prenosa z uživanjem hrane. Tako za zdaj ni nobenih dokazov, ki bi nakazovali, da je novi koronavirus v tem pogledu kaj drugače.«

Znanstveniki in oblasti po vsem svetu skrbno spremljajo širjenje virusa in do zdaj ni bilo poročil o prenosu preko hrane. Zaradi tega EFSA trenutno ni vključena v odziv na izbruhe COVID-19. Kljub temu zadevo ves čas redno spremljajo.

Predstavniki ECDC (Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni) pa pravijo da  se je na Kitajskem, čeprav je bila verjetno vir začetne okužbe živali, virus širil od osebe do osebe - predvsem prek kapljice v izdihu, ko ljudje kihajo, kašljajo ali izdihujejo.

Dobra higienska praksa je nujna

Kar zadeva varnost hrane, je WHO (Svetovna zdravstvena organizacija) izdala previdnostna priporočila, vključno z nasveti glede upoštevanja dobrih higienskih praks med ravnanjem s hrano in pripravo hrane, kot so pranje rok, temeljito kuhanje mesa in preprečevanje morebitne navzkrižne kontaminacije med kuhano in nekuhano hrano. Več informacij je na voljo na spletni strani WHO.

Zmanjšanje možnosti za okužbo

EFSA ima sedež v Parmi, na severu Italije, ki je eno od področij, so trenutno podvržene nujnim omejitvam gibanja, ki jih je uvedla italijanska vlada. S strokovnjaki in partnerji so uvedli delo na domu za večino osebja in telefonske sestanke, medtem ko so dogodki, potovanja osebja in javni obiski prostorov EFSA prekinjeni vsaj do 8. aprila. Ti ukrepi se nenehno pregledujejo glede na nove informacije.

ECDC pa stalno posodablja tekoče informacije o izbruhu in ocenah tveganja, ki jih uporabljajo države članice EU in Evropska komisija pri svojih dejavnostih odzivanja. Svetovna zdravstvena organizacija pa seveda usklajuje globalna prizadevanja za umiritev razmer.

view counter