Darinka Sebenik, 05/12/2019

Pita iz sveže rabarbare

Foto: Sebastjan Jarc

Sestavine: 1 liter rabarbare, narezane na centimeter velike koščke, 6 žlic moke, 4 dl sladkorja,1 cm debelo rezino masla, testo za pite.

Priprava

Rabarbaro operemo in narežemo na centimeter dolge koščke. Maslo odrežemo centimeter debelo rezino (iz paketa 25 dag) in ga razrežemo na drobne kocke. Testo razdelimo na dva dela in ga razvaljamo v kroga. Z valjarjem ga dvignemo na pekač za pite, ki smo ga namazali z maslom in položimo testo ter ga oblikujemo po pekaču in robovih ter poškropimo z vodo.

V drugi posodi razmešamo moko in sladkor. Na testo stresemo rabarbaro, posujemo z mešanico moke in sladkorja in po vrhu razporedimo dve tretjini kock masla. Drugo ploskev testa prenesemo prek nadeva, poravnamo in nato z vilico oblikujemo ter stiskamo rob. Odvečno testo odrežemo stran. Na vrh testo nekajkrat prerežemo – naredimo privlačen vzorec, da lahko nadev hlapi, medtem ko se duši. Potresemo po vrhu še nekaj kock masla, ki smo jih prihranili. Lahko pa vrhnjo plast testa narežemo na trakove in oblikujemo mrežo. Pito pečemo 15 minut v predogreti pečici na 230 ˚C in nato še 40 minut na temperaturi 175 ˚C. Na krožniku jo ponudimo hladno, zraven pa dodamo eno ali dve kepici vanilijinega sladoleda.

view counter