Darinka Sebenik, 03/29/2018

Orehova nočna potica

Foto: Sebastjan Jarc

Sestavine za testo: 50 dag moke (pol mehke, pol ostre, še bolje je bele ekološke moke), 8 dag sladkorja, 2 dl mleka, 6 dag masla, 1 jajce in 3 rumenjake, kocka kvasa, 1 vaniljin sladkor, naribana limonina lupinica, 2 žlici ruma, sol.

Sestavine za nadev: 40 dag g mletih orehov, 15 dag rozin, 2 dl mleka, 10 dag masla 15 dag sladkorja, 2 rumenjaka, 2 žlici drobtin, 1/2 žličke mlete kave, 2 žlici kakava, rum.

Priprava

Zakaj nočna potica? Rečejo ji tako, kar vzhaja dobrih 7 ur in to v hladilniku. Izbrali smo klasično potico, lahko pa uporabite katerikoli nadev, pomembno je le, da so vse sestavine resnično hladne. Najbolje je, da jih potem, ko so pripravljene damo za kakšno uro v hladilnik. Najprej torej naredimo nadev, šele potem se lotimo testa.

Priprava nadeva

Rozine preberemo, operemo, dobro odcedimo in namočimo v 2 do 3 žlicah ruma, in sicer je najbolje, da to naredimo prek noči.

V posodo damo zmehčano maslo penasto, ki ga z mikserjem penasto umešamo, potem pa med mešanjem posamezno dodajamo sladkor in rumenjake. Nazadnje prilijemo smetano, dodamo drobtine in kavo ter damo v hladilnik. Sneg iz beljakov stepemo šele, ko imamo testo že narejeno in mu zelo rahlo primešamo polovico zmletih orehov, nato pa vse skupaj dodamo ohlajeni masleni masi.

Priprava testa

Pekač ali model, v katerem bomo pekli potico, temeljito premažemo z maslom in malo potresemo z ostro moko, z drobtinami ali zmletimi orehi (če imamo drug nadev iz oreškov, vzamemo na primer lešnike ali mandlje). Šele potem se lotimo izdelave testa.

Moko stresemo v večjo posodo, naredimo jamico, vanjo nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in dolijemo nekaj žlic mleka. Premešamo in pustimo vzhajati kvas dobrih 10 do 15 minut. 

V večjo posodo damo rumenjake, celo jajce in sladkor ter stepemo (lahko z metlico), nato dolijemo mleko in razmehčano maslo, vaniljin sladkor, limonino lupinico ter rum in spet stepemo v enotno maso. Ko je kvas vzhajan, dolijmo pripravljeno zmes in naredimo mehko gladko testo. Takoj ga razvaljamo na tanko in premažemo s hladnim nadevom ter potresemo s preostalo polovico orehov in rozinami po celotnem razvaljanem testu. Potico tesno zvijemo – na začetku s prsti naredimo prvi zavih, nato pa si pomagamo s prtom, na katerem smo valjali testo. Zvitek položimo v pekač ali model in pokrijemo s PVC folijo ter damo v hladilnik, kjer vzhaja dobrih 7 ur. Potem jo damo v pečico, ki smo jo prej ogreli na 200 ºC, zmanjšamo temperaturo na 180 ºC ter pečemo približno 50 minut. Vzamemo jo iz pečice, stresemo na desko, pokrijemo s čistimi prtiči in ohladimo. Ohlajeno potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo.

view counter