Franc Uršič, 12/20/2018

Kvočevi nudlni

Foto: Franc Uršič

Sestavine za testo: 500 g moke,  1 jajce,  1 žlica olja,   ščepec soli
Sestavine za nadev: 250 g suhih hrušk,  1 jajce, na kocke zrezan bel kruh, sladkor po okusu, 1 žlica hruškovega žganja ali ruma
Priprava
V skledo presejemo moko, dodamo

jajce, olje in ščepec soli ter ugnetemo gladko testo. Ovijemo ga v prozorno folijo in pustimo počivati 30 minut.
Suhe hruške pristavimo v hladni vodi, zavremo in skuhamo do mehkega. Kuhane hruške (ali enostavneje, hruškove krhlje) razpeškamo, očiščene pa zmeljemo ali zelo drobno narežemo. Nadev iz suhih hrušk. V skledi zmešamo suhe hruške, jajce, sladkor po okusu in žganje, potem pa dodamo toliko na kockice zrezane sredice belega kruha, da dobimo gost nadev, ki obdrži obliko.


Spočito testo na blago pomokani delovni površini tanko razvaljamo v pravokotno obliko. Na testo v razmaku dveh, treh prstov v vrsto položimo kroglice iz nadeva. S kolescem za rezanje testa odrežemo kos testa, s katerim prekrijemo nadevani del. Robove testa dobro stisnemo, da se zlepijo, hkrati pa iztisnemo zrak. Nazadnje s kolescem izrežemo posamezne žepke (nudlne).


Pripravljene žepke položimo v slan krop, v katerem jih počasi kuhamo 10 do 15 minut.
Žepki z nadevom iz suhih hrušk po koroško ali kvočevi nudlni so jed, ki jo lahko ponudimo na dva načina. Če smo jih pripravili za toplo predjed ali prilogo, sladkor opustimo, žepke pa zabelimo s segretimi ocvirki, za sladico pa jih potresemo z na maslu prepraženimi drobtinami in s sladkorjem (v prahu).  Žepke lahko tudi ocvremo v olju ali na masti.

view counter