Teja Zupančič, 01/25/2017

XB Bionic – nov nakladalnik, izdelan v Avstriji

Prednji traktorski nakladalniki in priključna orodja razvijajo in proizvajajo preko 50 let v matični tovarni HAUER v Statzendorfu. Njihovi visokokakovostni izdelki so zasnovani na podlagi dolgoletnih praktičnih izkušenj. Direktor podjetja, Ronald Hauer, pravi: »Pri razvoju novih izdelkov moramo najti vedno boljše in učinkovitejše rešitve, tako da  stranke lahko opravljajo delo s prednjim traktorskim nakladalnikom z velikim veseljem.« Novi nakladalnik bo mogoče dobiti v Interexportu.

 

V začetku decembra 2016 je Hauer predstavil povsem nov prednji traktorski nakladalnik serije XB Bionic  za traktorje moči 120 – 280 KM. Pri zasnovi so sledili primerom iz prakse in tudi povzeli njihov način delovanja. V bistvu gre za prvi prednji nakladalnik na trgu z vgrajenim inteligentnim mehanskim sistemom paralelnega vodenja nakladalnika, ki je nameščen znotraj nosilnega okvirja.

 

Sprva sta bila novo zasnovana nosilni okvir in prečni povezovalni nosilec, ki zdaj omogočata v notranjosti namestitev vseh gibljivih delov in raznovrstne napeljave, nudita pa tudi zaščito hidravličnim cilindrom. Zato pa so morali uvesti nov način paralelnega vodenja, ki so ga poimenovali X-kinematika. Posebnost prej omenjenega delovanja je, da potek vodil ni več zasnovan vzporedno, ampak je zaradi posebne oblike vodilne cevi in spremenjene filozofije njenega vpetja zasnovan diagonalno.

 

Zaradi njihove namestitve v notranjost okvirja nakladalnika in spremembe mesta vpetja je j spremenjena tudi smer njihovega delovanja. Pri dvigovanju bremena deluje sila na celotno površino dna batnice, kar omogoča največji možen izkoristek moči hidravličnih valjev. V obratni smeri se pri praznjenju oziroma spuščanju orodij za hitrejše delovanje izkorišča zaradi batnice zmanjšana površina in prostornina valja (manjša količina olja). Podporne noge, ki so robustnejše in opremljene z zobovi, omogočajo enostavno odpenjanje in pripenjanje nakladalnika tudi na neravnih površinah.         

 

Zahvaljujoč v notranjosti nosilnega okvirja nameščenemu mehanskemu paralelnemu sistemu vodenja nakladalnika X-Kinematic, nakladalniki XB Bionic zagotavljajo uporabniku bistveno izboljšan pregled nad njegovim celotnim delovnim območjem.  Poleg tega pa je zaradi odstranitve zgornjih vodil izboljšana preglednost in olajšana tudi vožnja. Pri neposredni primerjavi velikosti novega modela s starejšo izvedbo, je razlika v velikosti očitna.

Glede na potrebe in zahteve novega nakladalnika je bil na novo zasnovan traktorski del vpetja nakladalnika poimenovan Top Block HV, ki je v primerjavi z dosedanjo izvedbo robustnejše. Poleg tega pa je novi prednji nakladalnik serijsko opremljen z avtomatskim zaklepanjem ob priklopu nakladalnika na traktor. S to in še več ostalimi novostmi je nov nakladalnik XB Bionic postavil nove standarde na področju prednjih traktorskih nakladalnikov. Robusten in ergonomsko oblikovan prednji nakladalnik XB Bionic tako popolnoma sledi potrebam in zahtevam vse večjih in močnejših traktorjev.

 

Trenutno so na voljo štirje modeli nakladalnikov XB Bionic z oznakami 130, 150, 170 in 190 za traktorje z močjo od 75 do 205 kW. V drugi polovici letošnjega leta bodo na voljo tudi manjši nakladalniki za traktorje moči od 35 do 90 kW.

view counter