Franc Uršič, 08/08/2016

Sirup iz bezgovih jagod

Foto: Franc Uršič

Sestavine: 4 l vode, 4 kg sladkorja, 60 dag bezgovih jagod (lahko tudi več), 6 jedilnih žlic citronke.
Priprava
Bezgove jagode najprej operemo, malo zmečkamo in namočimo v 4 litrih vode. Pustimo stati 24 ur. Naslednji dan vsebino precedimo ter 30–60 minut kuhamo skupaj s sladkorjem.(kuhate lahko v pečici, s tem si prihranite skrb, da se bo kaj prismodilo) Gostota sirupa je odvisna od dolžine kuhanja. Ohlajenemu sirupu dodamo citronko, vse skupaj dobro premešamo ter nalijemo v skrbno očiščene steklenice in postavimo na temno mesto.
Drugi način priprave
Sokovnik napolnite z bezgovimi jagodami in kuhate uro in pol do dve uri, da jagode izsočite. Sok zavremo na štedilniku in mu dodamo 50dag sladkorja na liter soka, (citronka ni potrebna, lahko pa se doda jedilno žlico na liter sirupa).  Ko zavre, ga napolnimo v steklenice in  počasi ohladimo. Sirup hranimo na temnem in hladnem prostoru.


V temno vijoličnih drobnih jagodaho je prava zakladnica zdravilnih učinkovin in v zrelih jagodah so različne kisline, med katerimi sta najpomembnejši jabolčna in baldrijanova, grenčine, nekatera eterična olja in sladkor. Seveda pa ne manjka železa in vitaminov: A, B, B1, B2, C, E in v zadnjem času so odkrili še J vitamin.
Opozorilo
Bezga ne smejo uživati nosečnice, matere, ki dojijo, ker lahko vsebuje škodljive alkaloide, ki škodujejo plodu.  Ne uživajmo surovih jagod, ker z njimi lahko izzovemo slabost, bruhanje in drisko.

 

Bezgovih zdravilnih delov nikoli ne uživajmo surovih, uživajmo jih le v obliki čajev, sirupov, sokov, čežane, marmelad itd.  Z uživanjem bezga krepimo obrambne sposobnosti našega organizma in tako skrbimo tudi za splošno boljše počutje.

view counter