Metrob d.o.o., 03/02/2015

Uporabe FFS na območjih vodonosnikov

Foto: Darinka Sebenik

Vsi pridelovalci, ki se bodo v vključili v KOPOP program (PRP 2015-2020) v Sloveniji, lahko vse dosedanje pripravke uporabljajo še naprej brez omejitev. Izjema so področje Savinjske doline, Dravskega in Ptujskega polja ter Pomurja, kjer bodo omejitve veljale samo za tiste pridelovalce, ki bodo vključeni v KOPOP progam, vendar samo za tiste površine na kmetiji, ki ležijo na VVO področju. Vse druge površine na kmetiji, ki ležijo izven VVO področja in vsi drugi pridelovalci, ki ne bodo vključeni v KOPOP program, pa bodo lahko brez omejitev še naprej uporabljali vse naše pripravke.

 

KOPOP program je z Ukrepom VOD-FFS na VVO področjih omejil rabo FFS pripravkov samo na tiste, ki so dovoljeni tudi na najožjih VVO1 področjih. Prispevna področja vodonosnikov Savinjske doline, Dravskega in Ptujskega polja in Pomurja obsegajo približno 35 odstotkov oziroma 60.000 hektarjev kmetijskih površin, na katerih se prideluje približno 40 odstotkov koruze ( 24.000 hektarjev), 40 odstotkov žit (24.000 hektarjev), drugo pa so travinje in preostale poljščine. Do leta 2015 je bilo Sloveniji v KOP program vključenih skupno 47.000 hektarjev njivskih površin, od tega skoraj 35.000 hektarjev na območjih z omejitvami, kar je predstavljalo približno 60 odstotkov vse pridelave na tem področju. Prav tako pričakujemo, da bo na omenjenih VVO področjih zaradi manjših nadomestil in težav s kolobarjem nekaj manj pridelovalcev vključenih v KOPOP.

Na zgoraj omenjenih VVO območjih je možno za osnovno zatiranje plevelov v koruzi uporabiti Callisto 0,25 (Syngenta) + *Stomp® Aqua 2,5 L/ha (METROB/BASF). Kombinacija se uspešno uporablja v času od setve do razvitega tretjega lista koruze. Uspešno deluje na vse enoletne travne in širokolistne plevele, kakor tudi na ambrozijo in baržunasti oslez.

 

* Stomp® Aqua je preverjen talni herbicid v novi, učinkovitejši mikro kapsulirani formulaciji. Mikrokapsule postopoma sproščajo aktivno snov pendimetalin, kar zagotavlja dolgotrajnejše in učinkovitejše delovanje. Del aktivne snovi deluje neposredno po škropljenju proti kalečim plevelom, del aktivne snovi pa se iz mikrokapsul sprošča postopoma in deluje na kasneje vznikajoče plevele. Lepo se ispira z vodo in ne pušča rumenih madežev na škropilnici ali opremi.

(® - zaščiteno ime BASF SE)

view counter