Darinka Sebenik, 03/31/2015

'Mlečni protest' v Bruslju

Foto: Foto arhiv EMB

Evropski kmetje, člani EMB (European Milk Board  to je evropskega združenja rejcev mleka) so danes pripravili portestni shod v Bruslju, na katerem so opozorili na možne posledice po odpravi mlečnih kvot. Zastave 28 držav članic EU visijo na pol droga, visoko na vrhu pa plapolajo zastave multinacionalk, ki se ukvarjajo s predelavo in prodajo hrane. To je nazoren prikaz posledic, ki jih bomo nosili ljudje, ki ne sedimo v Evropskem parlamentu danes. Pridelovalci se bodo morali spopasti s konglomerati kot so Nestlé, Danone in drugi, tokrat brez zakonskega okvira in v mejah, ki jih bodo določala podjetja.

Oglejte si protest

 

»Na podlagi pričakovanega presežka mleka multinacionalke že določajo nove in še bolj ostre odkupne pogoje. Cene bodo padale in kmetje, po novem še z manjšim in šibkejšim vplivom bodo morali narediti vse, da bodo znižale stroške pridelave v prihodnosti,« je opozoril Romuald Schaber, predsednik EMB za kmete in odkupne po"Zahvaljujoč pričakovani presežek mleka, kot je sedaj bo konglomerati narekujejo pogoje za kmete, celo več kot prej. Cene bodo rock bottom, saj bodo morali evropski kmetje še manj tržno moč, da bi dosegli pokrivanje stroškov ceno mleka v prihodnosti ", je opozoril Romuald Schaber, predsednik EMB. Brez učinkovite varovalke oziroma posebnega instrumenta bodo pridelovalci mleka zaradi nizkih cen lahko samo prenehali z delom. In prav to je bil razlog, da so se kmetje danes zbrali pred Evropskim parlamentom in simbolično ponazorili s požarom in pogrebnim sprevodom, kaj čaka mlečne kmete. Opozorilo pa je bilo dano predvsem politiko, ki naj bi se zavedli in opravili nalogo, zaradi katere so bili izvoljeni v EU parlament.

 

Mlečni trg po ukinitvi kvot potrebuje varovalko

»Sistem po odpravi mlečnih kvot je še vedno neznanka. Na žalost politikom ni uspelo vzpostaviti primernih tržnih instrumentov za preprečitev morebitne krize,« je na protestu dejal van Sieta Keimpema, podpredsednik EMB. Po besedah Schaberja je poglavitna težava v tem, da rejci ne bodo imeli nobene moči preprečiti padca cen in zato bodo te drsele navzdol še naprej. To pa pomeni, da je na obzorju že nova kriza.

 

Da bi to preprečili moramo uveljaviti Program odgovornosti za trg. To je poglavitna naloga zdaj in EMB bo pri tem vztrajalo. Pridelovalci morajo zdaj, ko je konec kvot ravnati odgovorno in v skladu s krizo prilagajati prirejo. Hkrati pa moramo pridelovalcem mleka, ki bodo v času presežkov prostovoljno priredili manj mleka, dati določen bonus. Tistim, ki bodo ob presežkih še naprej zalivali trg z mlekom pa naj plačajo posebno dajatev. Takšen je predlog EMB. Ali se kriza res poglablja? Kot kaže se, saj bo kazen za presežene kvote v zadnjem mlečnem letu kot kaže kar 25 centov za kilogram presežnega mleka. Če bi ta denar, 409 milijonov evrov, kolikor bo plačane kazni za leto 2014/2015 preusmerili, bi ustvarili bolj prijazno tržno okolje za vse EU potrošnike, še meni Schaber. 

view counter