Darinka Sebenik, 08/20/2015

Kis iz bezgovih jagod

Foto: Franc Uršič

Sestavine: za 2 steklenici (po 0,25 do 0,3 litra), 50 dag opranih, osmukanih bezgovih jagod, 0,5 l kakovostnega rdečega vinskega kisa, 2 žlici sladkorja (lahko tudi manj)
Priprava
Bezgovih jagod osmukamo z vilicami in jih z njimi pretlačimo, da počijo (ne mikasmo jih, ker pri tem zdrobimo peške v jagodah in postane masa grenka). Jagode, sladkor in kis  zmešamo, damo na ogenj in pustimo vreti 10 minut. Nato vse skupaj odstavimo, prelijemo v dovolj veliko stekleno posodo, ki jo lahko dobro zapremo in damo v temen, hladen prostor za 21 dni. Po tem času nastalo maso precedimo prek krpe, na cedilu iz kovine, ker vsebuje močna barvila. Tekočino nalijemo v sterilizirane steklenice z navojem ali dobrim pokrovčkom in jih spet shranimo v hladen, temen prostor do uporabe. Ko steklenico enkrat odpremo, jo hranimo v hladilniku. Kis ima zanimiv okus, lahko ga uporabljamo tudi za blaženje prehladnih obolenj.

view counter