Boris Grabrijan, 10/06/2015

Jesenska zgodba v Šokčevem dvoru 2015

Foto: Boris Grabrijan

V soboto 3. oktobra je Javni zavod Krajinski park Kolpa z deležniki iz parka in ponudniki iz Bele krajine ter drugih območij Slovenije pripravil prireditev »Jesenska zgodba v Šokčevem dvoru 2015«. Praznik jeseni, ko KP Kolpa odpre svoja vrata in obeleži pomen biotske raznovrstnosti v kmetijstvu je tako postal tradicionalen. Močno deževje vseeno ni odgnalo obiskovalcev niti akterjev dogodka in tudi vse načrtovane aktivnosti so bile izvedene kljub vremenskim težavam.

 

'Tukli' smo lan, lupili konopljo, mikali volno, polstili mila, zganjali ovce, postavljali ograje, si ogledovali redke živali (ovce Belokranjske premenke, oplemenjene jezersko solčavske, istrske osle, sive kraške osle, prašiče mangulice, kokoši jerebičaste štajerke in čilske kokoši araukana, domače kunce...), se zabavali v gledališču, prisluhnili Preloškim muzikantom in kantavtorju Darku Kočevarju-Cvijotu s prijatelji in še in še… Dokaz, da vzdušja ne naredi vreme, pač pa ljudje.Kolpa_polstenje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Za sodelovanje na Jesenski zgodbi v Šokčevem dvoru 2015 se zahvaljujemo vsem ponudnikom na stojnicah in prostovoljcem, ki so pomagali k izvedbi prireditve, še posebej pa za strokovne in kulturne prispevke ter opremo in rejcem, ki so pripeljali živali na razstavo: Jožetu Brinc-Tolarju, Ranku Selakoviču, Simu Selakoviču, kmetiji Vučji ogrizek. Zahvala pa tudi Nataši Brozovič in Miku Miketiču, ki sta odstopila zemljišča.

KP Kolpa stojnice  KP Kolpa tucnja lanu

 

 

 

 

 

Prihodnje leto bo Jesenska zgodba v Šokčevem dvoru del prireditev v sklopu Mednarodnega posveta organizacije SAVE, s sedežem v Švici, ki združuje različne akterje na področju ohranjanja avtohtonih mejnih pasem živali in rastlin. Prvi tovrstni posvet v Sloveniji bosta organizirala Biotehniška fakulteta in JZ KP Kolpa.

view counter