Darinka Sebenik, 10/26/2015

Jabolčni džem

Sestavine: 3 kg jabolk, 1,5 dl vode, 3 kg sladkorja, 3 vaniljini sladkorji, 3 vrečke Želina ali 6 žlic citronske kisline.
 

 

Postopek
Jabolka operemo, olupimo, odstranimo peščišča in jih razrežemo na drobne koščke ter stehtamo in jim damo v dovolj veliko posodo, da bomo lahko mešali in dodali sladkor. Prelijemo z vodo in potresemo s citronsko kislino. Če uporabimo Želin, ga pripravimo po receptu na vrečici. Jabolka segrejemo in ves čas mešamo do vretja. Ko močno zavre, postopoma vmešamo sladkor in vaniljev sladkor ter vse skupaj še enkrat zavremo in neprekinjeno mešamo eno minuto na najvišji vreliščni točki. Nato odstavimo z ognja, pustimo stati pet minut ter z vrha poberemo pene. Preden začnemo polniti kozarce, premešamo in nato napolnimo do vrha, jih zapremo s pokrovčki ter obrnemo kozarce na glavo za pet minut. Kozarce nato obrnemo na dno, naložimo na pekač in damo v pečico, kjer jih termično obdelujemo 10 minut na 70 ºC. Vroče kozarce zložimo v škatlo z odejo in pustimo hladiti dva dni. Ohlajen džem hranimo v suhem, hladnem ter zračnem in temnem prostoru.

view counter