Boris Grabrijan, 04/02/2015

Čezmejno sodelovanje pri promociji v tretjih državah

Foto: Boris Grabrijan

Veliko prijateljujemo in se pogovarjamo o sodelovanju, a je težko najti ugodne priložnosti za uresničitev skupnih želja in načrtov. Tokrat pa nas je združila zgodba o Krabatu - alias Janku Šajatoviču, Uskoku, rojenem v Žumberku (ki je bil v zgodovini tako slovenski kot hrvaški) in je v 17. stoletju kot vojak, diplomat in gospodarstvenik pustil pomembne pečat na Saškem dvoru v Dresdnu in med Lužiškimi Srbi. Na pobudo promotorke zgodbe, Monike Bračika, smo se različni akterji z obeh strani reke Kolpe združili in čezmejno regijo predstavili v Nemčiji na Saškem.

Utrip sejma

 

Regionalni sejem WIR v Kamenzu je bil kraj kamor smo se skupaj odpravili promovirati Kolpo-Žumberak. Organizatorji so nam ponudili brezplačne stojnice in pomagali pri brezplačni namestitvi sodelujočih v okolici. Sosedje iz Hrvaške so se predstavili v večjem številu, Slovenijo, predvsem Belo krajino pa je tokrat zastopal le Krajinski park Kolpa.

 

Zanimanje obiskovalcev sejma je bilo veliko, vendar o rezultatih še ne moremo pisati. Zagotovo pa prva dva avtobusa gostov iz Oberlausitza obiščeta Krajinski park Kolpa, Žumberak in Hrvaško primorje že v mesecu juliju. Potem pa, kakor bo steklo. Ker je Kolpa in Kupa eno; tako kot ljudje na obeh njenih bregovih.

view counter