Franc Uršič, 04/07/2015

Čemaževa sol

Foto: Franc Uršič

Sestavine: 1 kg debele soli (sol slovenskih solin vsebuje več kot 80 mineralov), 20 dag čemaža

Priprava: čemaž zmeljemo v multipraktiku (lahko ga tudi drobno nasekljate), zmešamo s soljo in pustimo stati kakšno uro, ali več, da se aroma in barva vpijejo v sol. Posušimo v sušilniku ali pečici (ne smer biti ogreta na več kot 60 °C). Grudice, ki se naredijo, razbijemo z mikserjem ali zdrobimo z rokami.

Čemaževo sol je treba hraniti v dobro zaprtih steklenih kozarcih, v temnem prostoru, da ostane barva lepo zelena. Na svetlobi namreč čemaž počrni, kar sicer nič hudega, a naravna barva je le naravna.

Uporaba: povsod, kamor dodajamo sol in česen (čemaž).

 

Na spletu je veliko receptov za izdelavo te soli, ta način je samo eden od mnogih, vendar smo se ga odločili objaviti, ker dobite na ta način precej več okusa. Sicer pa je izbira na vaši strani.

view counter