Darinka Sebenik, 08/29/2014

Stročji fižol v solati – malo drugače

Sestavine: 1 kg okroglostročnega fižola, 2 ali 3 stroki česna, olje, jabolčni kis, pol šopka peteršilja, pol feferona ali pekoče paprike, sol in poper.

 

Priprava

Stroke fižola operemo, očistimo in damo kuhat v večjo posodo z vrelo slano vodo. Ko fižol zavre, znižamo temperaturo in ga kuhamo približno 15 minut. Poskusimo, če je že mehak (rahlo al dente), odcedimo in prelijemo z mrzlo vodo. Nato ga damo v posodo in pustimo, da postane mlačen. Začinimo ga s soljo (prej preizkusimo, koliko je fižol slan že do kuhanja), potresemo s strtim česnom, nasekljanim peteršiljem, drobno narezanim feferonom ali papriko. Prelijemo z jabolčnim kisom in oljem ter previdno zmešamo. Potresemo še s poprom in damo na hladno ter takšno jed tudi ponudimo k mesu, pečenemu krompirju, bučkam ali jajčevcem na žaru.

 

Namig: Česen lahko zamenjamo s čebulo ter dodamo tenke kolobarčke rdeče in bele čebule, kis pa lahko nadomestimo z limoninim sokom. Če ne maramo pekočih jedi, ne dodamo feferona ali pekoče paprike.

view counter