Darinka Sebenik, 09/11/2014

Srbska solata

Foto: Darinka Sebenik

Sestavine: 1 kg paprike, 1 kg paradižnika (od zelenega do rdečega), 80 dag korenja, 1 kg zelja, 1 kg kumar, 1 žlica soli.

Sestavine za kislo mešanico: 0,5 l alkoholnega kisa za vlaganje, 2 l vode, 1 jušna žlica soli, 3 jušne žlice sladkorja, cel poper, lovorjev list.

Priprava

Zelje operemo in narežemo nekoliko debelejše, kot ga režemo za solato. Damo ga v večjo posodo, posolimo z žlico soli in premešamo. Nato olupimo kumare, in jih narežemo prav tako na debelo, kot zelje in dodamo k zelju ter premešamo. Paprike operemo, očistimo semenja in narežemo na po centimetra debele trakove in tudi dodamo k zelju in kumaram. Korenček temeljito operemo s krtačko in ga 60 dag narežemo na tanke kolobarčke, 20 dag pa naribamo kot jabolka za zavitek in dodamo k mešanici. Nato še očistimo paradižnike, ki jih narežemo na enako debelino, kot kumare, papriko in zelje, ter dodamo v posodo k preostalim sestavinam. Dobro je, če vse skupaj počiva nekaj ur, vmes pa nekajkrat premešamo. Tik preden začnemo kuhati v mešanico zlijemo kis, vodo, v kateri smo raztopili sol in sladkor ter dodamo poper in lovorjev list. Če imamo dovolj velik lonec, lahko kuhamo mešanico naenkrat, postavimo na ogenj in kuhamo 35 minut, nato pa začnemo polniti kozarce. Če nimamo tako velikega lonca, maso razdelimo na polovico  in jo kuhamo le 30 minut. Ko so polni, dolijemo vrelo tekočino iz mase, zapremo in kozarec obrnemo na zamašek. Vse skupaj postavimo v zaboj, ki smo ga obložili z debelejšo tkanino. Kozarce obrnemo na glavo in nato vse zavijemo ter pokrijemo z odejo in še kakšno blazino. Po približno dveh dneh so kozarci hladni in primerni za skladiščenje.

 

Namig: Srbski solati lahko dodamo tudi čebulo in za zapisane količine lahko dodate 4 velike čebule ter jo narežete na ne preveč tanke lističe. Tudi če boste dodali rdečo čebulo, se bo barva razgubila, tako da ne bo opazna.

view counter