Darinka Sebenik, 05/01/2014

Solate z mesom

Foto: Sebastjan Jarc

Pečeni piščanec s solato
Sestavine: 10 dag mladega graha, 25 dag mladega sira, 20 dag berivke, 1 sveža kumara,
5 dag kruha, polovica piščanca, pečenega v pečici (brez kože), 2 žlici sezama, sol, olje, kis.

Priprava
Piščancu odstranimo kožo, ga natremo s soljo, poprom in česnom ter pečemo v pečici na 200 ºC toliko časa, da je meso mehko in dobro zapečeno. Ko je hladno, ga odstranimo s kosti in narežemo na poljubno velike kose. Medtem smo v vreli slani vodi skuhali grah. Kumaro olupimo in narežemo na tanjše trakove, dolge do 4 centimetre. V maščobi od piščanca pa popečemo na kocke narezan nekaj dni star bel kruh. Mladi sir narežemo na kocke. Solato začinimo s soljo, poprom, kisom in oljem, premešamo ter dodamo še kruhove kocke. Ponudimo na krožniku in pri tem potresemo z naribanim sirom ter s sezamom, ki smo ga popekli.

 

Pikantna solata s kuhano govedino
Sestavine: 50 dag puste kuhane govedine, 2 manjši čebuli, 2 kisli kumarici, 1 peteršiljeva korenina, 1 rdeča paprika, 10 dag svežih šampinjonov, 1 jabolko (rdeče sorte), peteršilj, 3 žlice jabolčnega kisa, sol, poper, 6 žlic olja, 1 čajna žlička worcesterske omake.


Priprava
Kuhano meso (križ, bočnik) narežemo na kocke. Čebulo narežemo na obročke, kisli kumarici na kocke, peteršiljevo korenino pa nastrgamo. Papriko očistimo in narežemo na trakove. Šampinjone očistimo, jih narežemo na osminke in naj bodo surovi. Jabolko opremo, narežemo na kocke in dodamo v solato.
Marinado za solato naredimo iz treh žlic jabolčnega kisa, soli, popra, 6 žlic olja in 1 žličke worcesterske omake. Vse skupaj dobro premešamo in zlijemo na solato, ki jo postavimo v hladilnik ter ponudimo hladno.

Pikantna solata s pečeno govedino
Sestavine: 70 dag govedine (ribica), 1 rdeča čebula (lahko je tudi mlada, zelena čebula), 3 stroki česna, 1 bučka, 1 rdeča paprika, kis, sol, poper, čili, olje za marinado, olje za pečenje, 2 žlički sezama, 10 listov zelene solate (mehurjasti listi – kristalka).
 

 

Priprava
Govedino narežemo na trakove, dolge do 4 cm in široke pol centimetra, ter jo na zelo vročem olju popečemo z vseh strani (v voku dobre 3 minute). Ko dodamo meso, dodamo tudi stroke česna, ki pa smo jih prej strli, ne pa narezali, tako da jih lahko po končanem pečenju odstranimo. Meso tik pred koncem potresemo s sezamom in pustimo 10 minut. Nato ga damo v solatno skledo in popečemo na kocke narezano bučko, ki jo stresemo k mesu, ter nazadnje na hitro popečemo še papriko. Liste solate operemo in narežemo na večje kose, čebulo pa narežemo na kolobarčke. Vse, razen narezane solate, začinimo s solatnim prelivom (kis, olje, sol, poper) in temeljito premešamo. Tik preden ponudimo, dodamo še narezane liste solate, premešamo in zložimo na krožnike.

Piščančji file z zeleno solato
Sestavine: 50 dag piščančjega fileja, 1 rdeča čebula, oljčno olje, 25 dag mešane solate (rukole, kodraste solate – kristalke ali pa mehkolistne solate in večbarvne berivke), 2 paradižnika ali pa pest češnjevca, jabolčni kis, sol, čili.


Priprava
Čebulo olupimo, narežemo na kolesca ter popražimo na manjši količini olja. Ko čebula postekleni, jo vzamemo iz ponve, na olje pa damo piščančji file, ki smo ga prej začinili s soljo in čilijem. Meso dobro spečemo in postavimo na krožnik, da se ohladi.
Solato in paradižnike operemo in osušimo. Paradižnike narežite na manjše kose, če imate češnjevec, pa vsakega prerežite na pol. Ohlajen piščančji file narežemo na koščke ali trakove ter dodamo solati in paradižniku. Vse skupaj začinimo s soljo, kisom in oljem ter nežno premešamo in ponudimo na večjem krožniku.

Svinjska ribica s solato in opečenim kruhom
Sestavine: 30 dag svinjske ribice, 1 strok česna, poper, sol, 2 rdeči papriki, 1 mlada čebula, 1 glava solate kristalke, 2 paradižnika, 8 rezin belega kruha; za preliv pa sol, kis in olje.
 

 

Priprava
Meso operemo, osušimo in narežemo na tenke trakove. Nato ga hitro spečemo na vročem olju, ki smo mu dodali strt česen. Meso damo na krožnik in na preostanku maščobe opečemo papriko, ki smo jo narezali na večje kvadrate (2 x 2 cm), ter jo damo k mesu, da se ohladi. Medtem opremo in narežemo solatne liste, paradižnika nakockamo in vse skupaj stresemo v solatno skledo ter prelijemo s solatnim prelivom iz soli, kisa in olja. Kruh opečemo na maslu z obeh strani ter ponudimo skupaj s solato.

view counter