Nina Levičnik, 05/21/2014

Salon penečih vin

Foto: Jana Jocif

Sezono velikega formata smo otvorili s premiernim SALONOM PENEČIH VIN, ki se je zgodil v četrtek, 15. maja 2014, v veliki dvorani Grand hotela Union, v Ljubljani. Ideja Salona penečih vin je bila povezati pridelovalce, trgovce in distributerje domačih in tujih penečih vin ter jih na ekskluzivnem dogodku predstaviti izbranim ciljnim javnostim. Na prvem Salonu penečih vin se je predstavilo 27 pridelovalcev tovrstnih vin, ki so na ogled in pokušino postavili 80 penečih vin. Kar nekaj med njimi je bilo novosti, ki bodo v roku par tednov šele prišle na tržišče.

Po Salonu penečih vin, ki se je v veliki Unionski dvorani odvijal med 16. in 20. uro, je bilo načrtovano Gala nadaljevanje pod zvezdami na Unionskem vrtu. Ker je bilo vreme vse prej kot prijazno, se je nadaljevanje večera ob penečih vinih, vrhunski kulinariki, ki so jo pripravili v GH Union, in izbrani glasbi zgodilo oziroma nadaljevalo kar v veliki Unionski dvorani in v Vrtni dvorani. Že omenjeno neprijazno vreme je v določeni meri botrovalo tudi manjšemu obisku. Organizatorji ocenjujemo, da je k temu svoje dodala tudi neprofiliranost ljubiteljev vin in njihov zadržan odnos do penečih vin. Morda so se potencialni obiskovalci nekoliko ustrašili tudi dejstva, da so na prireditvi samo peneča vina. Verjetno pa je svoje dodalo tudi dejstvo, da pri nas peneča vina še vedno veljajo za pijačo posebnih trenutkov in praznovanj. V zakup je potrebno vzeti še dejstvo, da so prireditve, ki se jih prireja prvič, praviloma slabše obiskane. To pa ne pomeni, da bomo vrgli puško v koruzo ampak bomo vztrajali pri zastavljenem konceptu. Zato bomo v prihodnjem letu razmislili tudi o terminu in dnevu prireditve.

Pod črto pa lahko zadovoljno ugotovimo, da je bila tako odločitev za tovrstno prireditev (z vsemi vsebinami) pravilna, saj je večina udeležencev zelo uživala v predstavljenih in ponujenih peninah in penečih vinih ter kulinariki, kakor tudi organizacija na nivoju, ki pritiče tovrstnim dogodkom.

Ljubljanska vinska pot predstavlja vinorodno deželo Primorsko
Pod okriljem znamke Ljubljanska vinska pot letos pripravljamo serijo treh sobotnih dogodkov na prostem. Vsak dogodek bo prebivalcem Ljubljane, turistom in obiskovalcem predstavil »vinorodno deželo v malem«. Prvi izmed treh dogodkov bo predstavil vinorodno deželo Primorsko. Vinarji, pridelovalci in proizvajalci raznih kulinaričnih dobrot ter drugi ponudniki, ki prihajajo iz vseh štirih vinorodnih okolišev Primorske (Goriških brd, Krasa, Slovenske Istre in Vipavske doline), vas v soboto, 24. maja 2014, med 11. in 19. uro vabijo na Stritarjevo ulico, v staro Ljubljano.

view counter