Boris Grabrijan, 06/11/2014

Po Sejemski pešpoti od Vinice do Žunič

Foto: Boris Grabrijan

Sejemska pešpot poteka v več različicah, tako kot so tudi nekoč ljudje iz teh vasi hodili na sejem (ali vodili živino) na Vinico. Ena različica vodi večji del ob reki Kolpi, druga, višinska pa mimo romarske cerkve na Žežlju.

 

Nekoliko bolj mokro nedeljsko vreme pohodnikov ni zaustavilo niti spravilo v slabo boljo. Po startu na Vinici pri Benetičevem mlinu so sledili krajši postanki ob studencu Jarbol pod Ziljami in seveda ob mogočnih Ziljskih vrbah. Obe imata tudi status naravnega spomenika. Prvi daljši postanek je bil v Grdunih, kjer so si pohodniki po osvežitvi ogledali Center za doživljanje biodiverzitete Grduni. Gostoljubje so pohodnikom ponudili tudi pri Valečih v Spodnji Preloki (družina Ivanušič), na cilju, v 12 kilometrov oddaljenih Žuničih, pa so nas z glasbo pričakali Preloški muzikanti.

 

Po okusni malici v Šokčevem dvoru, ki jo je pripravila Marica Jauševec (ljudska pesnica, ki občasno na pohodih tudi recitira katero od svojih pesmi posvečeno Kolpi in parku) in podelitvi nagrad najstarejšemu in najmlajši udeleženki pohoda, so v prijetnem klepetu in uživanju v zvokih tamburic udeleženci preživeli dobršen del popoldneva.

 

Fotogalerija

 

Vabljeni tudi vi, ki prebirate tele vrstice, na zanimive pešpoti v Krajinskem parku Kolpa: Najjužnejša pešpot (Damelj - Radenci), Mlinarska pešpot (Vinica - Damelj), Sejemska pešpot (Žuniči - Vinica) in Grajska pešpot (Dragoši- Žuniči) ob katerih boste spoznavali naravo in kulturo Bele krajine.

view counter