Boris Grabrijan, 06/24/2014

Nočni lov na metulje v Vrhovskih vrtačah

Foto: Boris Grabrijan

Na območju naravnega spomenika Vrhovske vrtače (območje med Gorenjci pri Adlešičih, Vrhovci in Marindolom) smo pod vodstvom enega naših najboljših strokovnjakov Stanislava Gomboca v noči iz ponedeljka na torek izvedli popis nočnih metuljev.

 

Fotogalerija dogodka

 

Čeprav noč ni bila najbolj primerna za tovrstno delo, saj se je konec tedna ohladilo in tudi deževalo, smo načrtovani popis izvedli, tudi zato, ker so bili v Krajinskem parku Kolpa prav takrat dijaki Biotehniškega srednješolskega centra – smeri naravovarstveni tehnik. Na nočnem lovu je sodelovala tudi študentka varstva narave iz francoskega Clermont Ferrona, ki opravlja deset tedensko prakso. Del noči je rahlo pršil dež in na travniku je bila močna rosa. Bilo je precej oblačno in temperatura 17 stopinj Celzija. V pričakovanju ugodnejših razmer v prihodnjih dneh metulji niso izletavali kot običajno.

 

Kljub manj primernim temperaturnim vremenskim razmeram, pa je bil izlov izjemno dober, kar je še enkrat potrdilo zelo dobro stanje okolja, saj jo že več let v sodelovanju s kmeti (lastniki) uspešno upravlja uprava parka. Večji del zemljišč Vrhovskih in Gorenjskih drag je redno pokošen ali popašen, vzdržujejo gozdno podrast in grmičevje in pri rabi poskušamo slediti postopni uporabi, tako da se lahko vsa pestra favna umika na varne oaze. Sledimo tudi temu, da vsaj del površin kosimo pozneje in omogočimo naravno semenitev. Vsekakor pa je ključnega pomena, da so vse površine vzdrževane in je nadaljnje zaraščanje preprečeno. V velikem delu je bila opravljena tudi revitalizacija zaraščajočih površin.

 

Območje, ki ima največjo rastlinsko pestrost v Krajinskem parku Kolpa je tudi najboljši habitat različnih metuljev. Tokrat smo določili 102 vrsti, deset pa jih bo determinirano v laboratoriju, ker je nismo mogli določiti na terenu. Z nadzorovanji bomo nadaljevali v različnih obdobjih, saj različne vrste izletajo tako v različnih dnevnih obdobjih, kakor tudi skozi vso sezono - od pomladi do pozne jeseni.

 

Na veliko veselje 24 dijakov nas je ponoči obiskal tudi ježek in za trenutek postal največja atrakcija večera.

view counter