Monika Mohar, Hortika, 10/24/2014

Mačehe – okras za jesen in pomlad

Foto: Monika Mohar, Hortika

O letošnji jeseni ni vredno kaj dosti govoriti. Enostavno ni besede, s katero bi opisali vso to močo in hlad. Nekako vijugamo med dnevi z malo ali malo več dežja. Letos avgusta smo na naši vrtnariji sadili mačehe in običajno nam je bilo takrat vedno vroče; letos pa se tega poznopoletnega opravila spominjam z nostalgijo, kajti vzdušje in vreme sta bila, tako nekako, zgodnje spomladanska.
Razdelitev po tipih
Mačehe so se uspešno ukoreninile in pred dnevi sem se že razveselila prvih cvetov. Sama obožujem drobnocvetne mačehe (Viola cornuta); ti cvetoči drobižki nas navdušujejo vse tja do konca maja naslednjega leta. V zadnjih letih pa lahko ponudimo tudi tako imenovane viseče mačehe, ki so odlična izbira za sajenje v viseče košare.
Rod Viola (Violaceae), kamor spadajo tudi mačehe, je rod enoletnic, dvoletnic, zelnatih trajnic, med katerimi je nekaj vednozelenih vrst ter listopadnih polgrmov. Gojimo jih predvsem zaradi lepih, običajno tudi večbarvnih cvetov. Pri nas so še vedno najbolj cenjene velikocvetne mačehe V. x wittrockiana, ki so imenovane po švedskem žlahtnitelju Wittrocku.
Kako kreirati zasaditve
Mačehe dobro uspevajo na sončnih in delno senčnih mestih, v dobri vrtni zemlji, ki je zmerno vlažna. Nekako je obveljalo pravilo, da jih sadimo na grobove, pa vendar so lep okras tudi v gredicah naših domov. Mačehe so namreč izredno hvaležne rastline. V veselje so nam v velikih parkovnih nasadih, sadimo jih med trajnice, v korita, posode in drugo. Najbolj učinkovita zasaditev je, če posadimo v gredico našega predhišnega vrta mačehe v skupine po tri, pet, sedem sadik skupaj. Ob načrtovanju zasaditve bodimo pozorni na barve cvetov, ki naj bodo usklajene s preostalo zasaditvijo.
Mačehe redno zalivamo, tudi pozimi, ko ni zmrzali. Suho pomladno vreme jim ne ustreza, saj se pretegnejo in nato hitro odcvetijo. Na sicer zdravih rastlinah se v deževnih letih, kot je letošnje, pojavi listna pegavost, ne prenesejo pa tudi zastajanja vode, saj prehitro zgnijejo. Od škodljivcev lahko vidne poškodbe povzroči trips, saj rastline zakrknejo v rasti.
Nega in oskrba mačeh
Kaj storiti, da se bomo lahko mačeh čimdlje veselili? Redno odstranjujmo uvele cvetove in plodove s semeni. S tem bomo rastlino spodbudili k obilnejšemu cvetenju. Za občasno dognojevanje z gnojilom nam bodo hvaležne in naš trud bodo zagotovo nagradile z dolgotrajnim in obilnim cvetenjem, ki se bo raztegnilo od jeseni do pozne pomladi.
Kljub temu da ne vem, kakšno vreme nas čaka, pa vem, da bom tudi to jesen okoli naše domačije nasadila veliko mačeh (tistih drobnih), resja, lončnih krizantem, iskrivk, okrasnega zelja … Prav gotovo pa se bo vmes znašla tudi kakšna buča, saj je bilo letošnje leto z njimi prav radodarno.

view counter