Alja Rabzelj, 06/04/2014

Dolenjska ima svojo oznako za dobrote

Foto: Alja Rabzelj

V Gostilni Rakar v Gorenjih Ponikvah je konec maja 2014, potekalo ocenjevanje izdelkov za pridobitev pravice do uporabe Kolektivne tržne znamke Dobrote Dolenjske. Na ocenjevanje je bilo prijavljenih 115 različnih kulinaričnih izdelkov, od katerih je bilo največ mlečnih izdelkov, od tega kar 17 različnih vrst sirov. Veliko je bilo tudi marmelad, izdelkov iz žit, alkoholnih pijač in suhih mesnin. Na ocenjevanje so svoje izdelke lahko prijavile registrirane pravne in druge osebe, ki ponujajo pridelke in kulinarične izdelke z območja Dolenjske regije, ki na severu meji na reko Savo, na zahodu sega do Blok in Kolpe, na jugu in vzhodu pa do državne meje s Hrvaško.

 

Od 115 izdelkov jih je kar 112 prejelo pravico do uporabe Kolektivne tržne znamke Dobrote Dolenjske, trije pa so prejeli strokovne usmeritve, kako izdelke dovršiti, da bodo za to primerni. S pridobitvijo pravice do uporabe Kolektivne tržne znamke Dobrote Dolenjske se pridelki in kulinarični izdelki vključijo v jagodni izbor, certificirano, izbrano ponudbo visokokakovostnih, inovativnih, a hkrati tudi tradicionalnih izvirnih izdelkov z visoko sporočilno vrednostjo, ki z lastnimi zgodbami in pomembnimi sporočili ter z lokalno dodano vrednostjo dvigujejo prepoznavnost Dolenjske. Strokovna komisija za ocenjevanje v sestavi dr. Janeza Bogataja, dr. Tanje Lešnik Štuhec in Franca Jezerška je ocenjevala naslednje skupine izdelkov: pridelke, prehranske izdelke iz sadja, zelenjave, zelišč in medu, moke in pekovske izdelke, mesne, ribje in mlečne izdelke, jajca, jedilno olje in maščobe, brezalkoholne pijače in alkoholne pijače; po tipičnih značilnostih za Dolenjsko. Pri vseh izdelkih pa so bili najpomembnejši kriteriji: izvor, videz, okus, barva in vonj. Člani strokovne komisije so bili prijetno presenečeni nad številčnostjo in kakovostjo kulinaričnih izdelkov. Najbolj so jih navdušili izdelki iz žit z usklajeno celostno grafično podobo in mlečni izdelki, presenetil pa jih je nabor čajnega peciva, saj so bile v ocenjevanje vključene različne vrste piškotov, slano pecivo in orehova potica.

 

Pri naslednjem ocenjevanju, ki bo predvidoma v jesenskem času, strokovna komisija pričakuje večjo količino vzorcev svežega in konzerviranega sadja in zelenjave, saj je bilo na prvem ocenjevanju zelo veliko marmelad, ni pa bilo kompotov.

 

Z izvedbo prvega ocenjevanja kulinaričnih izdelkov se je zaključil tudi prvi del Razpisa za pridobitev pravice do uporabe Kolektivne tržne znamke Dobrote Dolenjske, ki je objavljen na www.dobrote-dolenjske.si . Prijave za ocenjevanje jedi in pijač v gostinskih obratih na območju Dolenjske pa sprejemamo na info@dobrote-dolenjske.si  ali 07 34 82 225 še do 15. junija 2014. Ocenjevanje bo potekalo na lokaciji ponudnika, 20. junija 2014.

view counter