Franc Uršič, 06/22/2013

Tretji praznik krompirja

Foto: Franc Uršič

Prve krompirjeve gomolje so na področju današnje Slovenije spoznali med leti 1730 do 1740. Kmalu po tem so  nastala prva pisana poročila. Najpomembnejše je tisto mo ukazu za pridelovanje krompirja, ki ga je Deželnemu glavarstvu v Ljubljani izdala cesarica Marija Terezija.

Prvih nekaj košar krompirja so pridelali na grajski pristavi na Brdu pri Kranju leta 1787. Kasneje se je pridelovanje krompirja širilo po deželi. Kmetje so ga najprej pridelovali le za lastno porabo, kasneje pa tudi za prodajo. Še posebej v okolici šenčurja so pridelovali zelo dober krompir, sprva poimenovan kar »šenčurski krompir«.

Pridni domačini iz Šenčurja so danes že tretjič priredili praznik krompirja, kjer ponujajo jedi iz tega danes skoraj nepogrešljivega živila.

Leta 2008, ki je bilo proglašeno za svetovno leto krompirja so v središču kraja postavili spomenik krompirju, na katerem je upodobljena cesarica Marija Terezija.

view counter