Darinka Sebenik, 09/05/2013

Polnjene paprike – babičin recept

Sestavine: 12 srednje velikih paprik, primernih za polnjenje, 1 kg mletega mesa (pol svinjskega, pol govejega), 10 dag pečene, rahlo dimljene slanine, 12 žlic riža, 2 srednje veliki čebuli, 5 strokov česna, 5 žlic paradižnikove mezge (tekoče), 1 žlica olja, sol, poper, bazilika, malo čilija, voda, 1 zelenjavna jušna kocka.

 

Sestavine za omako za 4 paprike: nekaj žlic maščobe, 3 do 4 žlice moke, 2 dl paradižnikove mezge, 1 žlica mlete suhe paprike, pol jušne kocke, 1 liter tekočine (nekaj od paprik, nekaj čiste vode), bazilika, majaron.

 

Priprava

Riž odmerimo, operemo, zalijemo z vodo, dodamo pol jušne kocke in kuhamo polovico predvidenega časa za kuhanje riža. Nato odstavimo z ognja, da se ohladi.  Čebulo tenko narežemo na majhne koce, dodamo na majhne kocke narezano slanino, žlico olja in prepražimo. Ko začne slanina pokati, dodamo mleto meso in ga pražimo toliko časa, da ni več rožnato, nato pa solimo, popramo, dodamo baziliko, malo čilja in še nekaj časa pražimo. Meso odstavimo dodamo strt česen, paradižnikovo mezgo nato pa vmešamo še riž, tako da dobimo gladko maso.  

 

Paprikam odrežemo vrhove, obrežemo pokrovčke in odstranimo semenje. Nato jih polnimo z maso (ponavadi 3 žlice na eno papriko, odvisno od velikosti), zapremo s pokrovčkom in damo v lonec. Ko so vse napolnjene in položene v lonec, prelijemo z vodo in dodamo polovico jušne kocke. Tudi če nam je ostalo kaj mase, jo lahko dodamo v lonec k paprikam. Potem, ko zavrejo, jih kuhamo še 20 do 30 minut.

 

Paprike lahko večkrat pogrejemo, zato pripravimo omako posebej. Na maščobi prepražimo moko, nato pa zalijemo z juho od paprik in čisto vodo ter močno mešamo z metlico, tako da nimamo grudic. Dodamo še paradižnikov mezgo, žlico mlete paprike in pol jušne kocke na liter vode in juhe. Omaka ne sme biti preredka, nato pa vanjo vložimo paprike in kuhamo 15 do 20 minut (da se prepojijo sestavine), nato pa ponudimo na krožniku. Najprej damo žlico kisle smetane, dodamo omako in razmešamo, nato pa še papriko. Ponudimo skupaj s kruhom ali pire krompirjem.  

view counter