Nina Levičnik, 09/25/2013

Osemdnevna Ljubljanska vinska pot

Foto: Nina Levičnik

Vse se enkrat zgodi prvič. Tokrat se je prvič zgodila večdnevna Ljubljanska vinska pot. Kar osem dni je prireditev, ki smo jo navdahnjeni z EuroBasketom 2013 poimenovali Koš slovenskih dobrot, vabila Ljubljančane, obiskovalce Ljubljane in navijače Eurobasketa na vinsko-kulinarični sprehod med stojnicami, ki so s svojo ponudbo bogatile najprej Breg, nato pa Stritarjevo ulico.

 

Koš slovenskih dobrot je bila prodajna, vinsko-kulinarična prireditev na prostem, ki je potekala med 14. in 21. septembrom, vsak dan med 11. in 20. uro. Prireditev je bila ob podpori Turizma Ljubljana zasnovana z idejo predstavitve odličnih slovenskih vin, (zaščitenih) kmetijskih pridelkov in proizvodov ter drugih kulinaričnih dobrot v prvi vrsti navijačem EuroBasketa 2013. 

 

Koncept prireditve je bil pripravljen na podlagi napovedi organizatorja EuroBasketa in pričakovanj turističnih delavcev, ki so se nadejali več deset tisoč navijačev v zaključni fazi EuroBasketa. V končni fazi se je izkazalo, da so bile napovedi preoptimistične, saj ni bilo zaznati prevlade navijačen nad Ljubljančani in drugimi obiskovalci Ljubljane. V začetku prireditve smo razmišljali, da je za manjši obisk navijačev prireditve kriva lokacija – Breg, a smo po prestavitvi prireditve na Stritarjevo ulico, prišli do zaključka, da je enostavno število navijačev v Ljubljani občutno manjše od napovedanega. Tako so v vrhunskih slovenskih vinih, katerih vrhunec so bila Uradna vina EuroBasketa, in izvrstnih kulinaričnih dobrotah uživali v prvi vrsti Ljubljančani in drugi obiskovalci Ljubljane.

 

Če potegnemo črto, smo glede na dane okoliščine s prireditvijo zadovoljni – saj smo bogatejši za eno odlično izkušnjo z večdnevno prireditvijo, sledili smo svoji ideji – širiti kulturo pitja vina, in prispevali smo k dodatni promociji Slovenije. Podobnega mnenja so tudi sodelujoči, ki so relativno zadovoljni tako z obiskom, kakor tudi s prodajo.  

view counter