Darinka Sebenik, 10/04/2013

Mednarodni kmetijski sejem SPACE 2013

Foto: Darinka Sebenik

V prvi dekadi septembra sem v organizaciji DANS (Društvo agrarnih novinarjev Slovenije) obiskala kmetijski sejem SPACE v Franciji, v neposredni bližini Rennsa. To je glavno mesto Bretanje, ki zajema velik istoimenski polotok med Rokavskim prelivom na severu in Biskajskim zalivom na jugu. Bretanja obsega 34.034 kvadratnih kilometrov (Slovenija 20.273) in je razdeljena na pet departmajev. Območje je gospodarsko dobro razvito, zelo močna pa sta tudi turizem in kmetijstvo, tako da je temu primeren tudi odnos do kmetovalcev in do doma pridelane hrane.

 

Deluje že sedemindvajset let

O utripu življenja kmetovalcev boste lahko brali prihodnjič, tokrat pa vam bomo predstavili le sejem, ki so ga prvič organizirali pred 27 leti, njegov pobudnik pa je bil Jean Michel Lemetayer, ki je lani nepričakovano preminil. Tako so letošnji sejem posvetili njemu. Kot so nam povedali, je bil poseben človek tudi zato, ker se ni zaprl zgolj v lokalno okolje, ampak je imel vizijo svetovnega razvoja. In to mu je tudi uspelo, saj je SPACE postal drugi največji mednarodni kmetijski sejem v Franciji. Podatki za letošnje leto so naslednji: 1.402 razstavljavcev, od tega 244 novih (930 francoskih in 387 tujih, od tega 102 novih). Predstavilo se je 85 podjetij, in sicer 29 francoskih ter 56 tujih. V treh dneh kar je bil sejem odprt, so našteli 114.591 obiskovalcev. Poleg tega je sejem obiskalo izjemno veliko novinarjev celo iz Azije, Afrike, Južne Amerike ter Rusije. Velik obisk novinarjev iz teh držav jim zagotavlja predvsem to, da so zastopane tri dejavnosti: govedoreja, prašičereja in reja perutnine, in to v celi verigi – od opreme do živali. Celoten sklop opreme, tehnike, tehnologije za rejo goveda je zagotovil, da so se lahko obiskovalci ves dan gibali na območju, ki jih je zanimalo. V ponudbi pa je bilo dejansko vse, od krme, mineralov, opreme za veterinarske storitve, gradnjo hlevov in opremo molzišč. Na zunanjem delu pa je bila razstavljena mehanizacija za obdelavo tal, torej za rastlinsko pridelavo.

 

Vsak dan, ves dan predstavitve goved

Predstavitve živali in njihovo ocenjevanje (700 glav govedi, dodatno so imeli razstavljeno tudi veliko ovac in koz, ki pa jih niso ocenjevali in predstavljali v dvorani) potekajo vse dni, ves dan, in sicer po pasmah, starosti in po spolu. Začnejo z mladimi živalmi, končajo pa z najboljšimi biki. Namen je predvsem predstaviti pasme blond d' aquitaine, limousine, charolaise, montbelirad, normand, pa tudi rjave, lisaste in črno-bele in pokazati izboljšanje pri posameznih pasmah. To jim omogoča tudi vse bolj uveljavljena genomska selekcija (v Sloveniji o njej šele dobro razmišljamo). Na sejmu SPACE so imeli celo poseben in jasno označen del, kjer smo lahko videli potomke genomske selekcije, ki so jih tudi ocenjevali.

V resnici je govedoreja v Franciji izredno razvita in podprta z znanostjo. Vsak sejemski dan so torej potekale razstave posameznih pasem in prva dva dni so bile na vrsti predvsem mesne pasme. Dejstvo, da so to zelo velike živali, večje, kot smo jih vajenih po slovenskih kmetijah, ki so praktično celo leto na paši, je prispevalo k temu, da so imeli vodniki težavno delo z njihovim krotenjem. Navajene so pač miru, tako da jih je glasba, utripanje luči in tudi ves drugi hrup dražil. Nekaterim živali ni uspelo spraviti v vrsto za ocenjevanje, nekatere so svoje vodnike kar odvlekle s prizorišča. Za omenjene predstavitve lahko rečem, da so bile zelo zanimiva izkušnja, predvsem pa, da se gledalci prav nič ne ustrašijo, kadar kakšna žival neobvladano divja po maneži. Bolj umirjeno je bilo na predstavitvi bikov, ki so zaradi rinke v nosu precej bolj obvladljivi, pa tudi oni so bili včasih precej nemirni

 

Dražba teličk

Udeležila pa sem se tudi dražbe teličk črno-bele pasme. Tudi tu so imeli vodniki precej težav, saj so bile živali med licitiranjem nemirne. Na dražbi je bilo 16 živali in trije embrii. Predstavniki podjetja Evolution (bretonski center bikovega semena – o njem boste lahko brali prihodnjič) so pripravili izjemno lep katalog z vsemi podatki, ki so zanimivi za rejce, in ga delili možnim kupcem. Izklicna cena embria De Colt 45 P RF (oče Colt 45 P RF, mati molznica Roc Haven [oče Lavaman, mati Roc Histor B+ 82]) je bila 1.200 evrov, prodan pa je bil za 1.450 evrov. Teličke so seveda dosegale višje cene. Najbolj vroče je bilo, ko so pripeljali teličko Isigny P RF (oče Ladd P RED, mati Cremone TB86 [oče Bolton, mati Verone EX90, Lancelot, Rebeka TB89]). Izklicna cena je bila 4.000 evrov in sprva ni kazalo, da se bo veliko zgodilo, nato pa so začeli izklicevati trije rejci in tako je bila končna cena 8.400 evrov.

 

Nagrade za novosti in inovacije

Seveda pa vsako leto podelijo tudi nagrade za novosti. Na ta način sejem z akcijo INNOV'SPACE, s katero predstavi prijavljene novosti, spodbuja razstavljavce, da ponudijo vedno kaj novega, lahko tudi inovacijo, v smislu izboljšane tehnologije in boljše ekonomike. Letos so predstavili 45 novosti. Ocenjuje jih posebna komisija in jim dodeli eno ali dve zvezdici. Letos so prvič dodelili kot najvišje priznanje tri zvezdice, kar pomeni, da je novost ocenjena v najvišjem razredu.

Poleg tega pa smo lahko na sejmu gledali tudi veliko ponudbe sodobne računalniške in mobilne tehnologije (sporočila o tem, kaj se dogaja z vašo živaljo, neposredno na pametni telefon). To v tujini vse bolj uporabljajo, pri nas pa jo še vedno gledamo in spremljamo bolj s strahom. Res pa je, da programe ponujajo kar mobilni operaterji, tako da je ta res enostavno dostopna vse večjemu številu kmetovalcev, v njihovem jeziku.

view counter