Tatjana Fugger, 12/24/2013

Kuminove zarebrnice z zeljnatimi štruklji

Foto: Sebastjan Jarc

Sestavine: (za 4 osebe) 4 svinjske zarebrnice, sol, ščep popra, 2 žlici olja, 1 strok česna, 1 žlico moke, 3dl juhe za zalivanje, 1 žlico mlete kumine, 2 žlici alpske smetane.

 

Sestavine za štruklje: 4 večje krompirje (ali 50 dag), 9 žlic mehke moke, 1 žlico ostre moke, 1 žlico pšeničnega zdroba, 1 do 2 žlici olja, 2 žlici masla, 1žlico drobtin, 30 dag kislega zelja, 80 g zaseke, 1 žlica olja, 70 g čebule, sol, poper, lovor , kumina, 1 jajce.

 

Priprava zarebrnic

Zarebrnice nasolimo in popopramo, opečemo na vroči maščobi, po 2 minuti vsaki strani. Poberemo jih iz kozice, prepražimo strt česen in moko (1minuta) in zalijemo z juho. Dodamo kumino in smetano. Zarebrnice ponovno damo v kozico in zelo počasi dušimo dobrih deset minut.

Priprava štrukljev

Zelje operemo in odcedimo. V ponvi segrejemo maščobo in zaseko, dodamo drobno nasekljano čebulo in ko ta dobi zlato barvo dodamo zelje. Vse skupaj zalijemo z nekaj žlicami vode, dodamo sol, poper, lovor in kumino in dušimo 15 do 20 minut (da je zelje mehko) in ko je že ohlajeno, primešamo še eno jajce.

 

Kuhan krompir olupimo in pretlačimo, dodamo maslo in počakamo, da se krompir ohladi, nato pa dodamo moko, jajce in sol. Hitro vgnetemo testo, razvaljamo na pomokani deski, potresemo s peteršiljem in z dušenim zeljem. Testo trdno zvijemo - štrukelj naj meri v preseku največ 5 centimetrov, ga razrežemo ga na 20 cm konce.

 

Vsakega posebej zavijemo v pomaščeno alufolijo in kuhamo v kropu 25 minut. Štruklje vzamemo iz vode, odvijemo in previdno razrežemo, ker se plasti ne držijo trdno skupaj. Na ogrete krožnike polijemo eno zajemalko omake, nanjo položimo meso, poleg pa štruklje, ki jih lahko zabelimo z zlato prepraženimi drobtinami.

view counter