Ime Priimek, 04/12/2013

Korenčkova poslastica

Foto: Sebastjan Jarc

Sestavine:14 dag margarine ali masla, 8 jajc, 6 žlic sladkorja, 7 žlic moke, 2 kuhana korenčka (15 dag).

Nadev: 30 dag pretlačene skute, 10 dag kandiranega sadja, 2 žlici sladkorja, 1 dl sladke smetane, 3 dag želatine v prahu, 5 žlic belega vina.

Za navlaženje biskvita: 3 dl poljubnega sadnega soka, žlico maraskine.

Premaz: 2dl alpske ali rastlinske smetane, kandirano sadje.

Dekoracija: en večji korenček.

Priprava

Pripravimo dva modela za peko tort tako, da ju namastimo z maslom in potresemo z moko. V posodi nato maščobo in pol sladkorja penasto umešamo, dodamo rumenjake in stepampo toliko časa, da mešamo malo naraste. Dodamo nariban kuhan korenček. Stepemo sneg iz beljakov in ko se strdi kar med stepanjem dodajamo preostalo polovico sladkorja. Tretino snega stresemo k mešanici in umešamo. Nato dodamo preostali sneg in narahlo umešamo. Testo razdelimo v oba modela, ki ju damo v pečico ogreto na 165 ºC za 45 minut. Pečen biskvita zvrnemo na desko in enega ga na srednjem delu rahlo izdolbemo (ne čisto do dna) ter navlažimo z mešanico sadnega soka in maraskine ter pustimo, da se ohladi. Drugi biskvit pa obrežemo po zunanji strani, da naredimo kot kupolo

Priprava nadeva

Želatino namočimo v vinu in jo nato nad soparo stopimo. Stepemo sladko smetano primešamo skuto sladkor in želatino. Nadevamo ga v dolbini biskvit in nato, ga spojimo v z kupolo in shranimo v hladilnik za dve uri. Biskvitno kroglo oblijemo s stepeno smetano. Skuhan koren narežemo na trakove z nožem za lupljenje in posujemo s sladkorjem ter obložimo posladek.

Namig: Ko sladico ponudimo lahko uporabimo tudi kandirane trobentice ali dišeče vijolice, če boste sladico uporabili takoj so lahko cvetovi sveži.

view counter