Darinka Sebenik, 07/09/2013

Jagodna torta s cimetom

Foto: Sebastjan Jarc

Sestavine: 17,5 dag mletih mandljev, 17,5 dag masla, 17,5 dag sladkorja v prahu, 17,5 dag moke, 1 pecilni prašek, 1 čajna žlička mletega cimeta, 1 celo jajce, 1 rumenjak, 1 žlica ruma, 45 dag jagod, sladkor v prahu za potresanje, sladoled z okusom jogurta.
Priprava
Moko zmešamo s pecilnim praškom, nato dodamo zmlete mandlje, sladkor, cimet, maslo, jajce in jajčni rumenjak in rum ter vse skupaj z žlico zmešamo v gladko zmes. Maso razdelimo na pol in enakomerno razporedimo po tortnem modelu, ki smo ga namazali z maslom – pazimo, da nima zračnih mehurčkov. To najlaže naredimo z dvema vilicama ali z žlico. Povrh naložimo narezane jagode in prek tega damo preostalo maso po jagodah ter jo poravnamo (nič hudega ni, če se razleze med jagode). Tako pripravljeno torto postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 180 ºC (če imamo ventilatorsko pečico, pa na 160 ºC), in pečemo 1 uro ali uro in pet minut. Občasno preverimo obarvanost zgornje ploskve (vsaj po 40 minutah) in jo prekrijemo z alufolijo, če je preveč rjava. Torta naj bo zlato rjava, ko jo vzamemo iz pečice. Ohladimo jo v pekaču (z nožem odluščimo robove), potisnemo jo na servirni krožnik in potresemo s sladkorjem v prahu. Ko jo ponudimo, dodamo kepico sladoleda z okusom jogurta.

view counter