Darinka Sebenik, 02/17/2013

Boršč

Foto: Sebastjan Jarc

Sestavine: 75 dag rdeče pese, 50 dag zelja, 30 dag krompirja, 12 dag paradižnikove mezge, pol korenčka, 1 čebula, 1,5 l zelenjavne juhe, koper, žlička sladkorja, 2 žlici vinskega kisa, 1 šopek peteršilja, sol, poper.

Priprava 

Gomolje pese operemo, olupimo in vse razen enega narežemo na kocke. Zelje operemo in grobo narežemo. Krompir olupimo, operemo in narežemo na kocke. Paradižnike operemo, olupimo, odstranimo semena in jih narežemo na kocke. Korenje operemo, ostrgamo in narežemo na manjše kocke. Čebulico olupimo in na drobno sesekljamo. Nato narezano peso, zelje, krompir, paradižnik, korenje in čebulo damo v lonec ter prilijemo z juho. Ko zavre, zmanjšamo ogenj in kuhamo dobre pol ure, torej toliko časa, da je vsa zelenjava bolj mehka. Operemo koper, ga sesekljamo in dodamo v lonec skupaj s sladkorjem in kisom ter nato kuhamo še 5 do 10 minut. Na koncu preostali gomolj naribamo bolj na debelo in ga dodamo v boršč, premešamo in pustimo stati na toplem še pet minut ter postrežemo in povrh potresemo sesekljan peteršilj.

view counter