Darinka Sebenik, 12/24/2013

Božična gnezda

Foto: Sebastjan Jarc

Sestavine: 70 dag moke, 6 jajc, 25 dag masla, 2 vrečki suhega kvasa, 1 dl mleka, 10 dag sladkorja, lupina pomaranče in limone.

 

Sestavine za nadev: 2 jabolki, 20 dag marelične marmelade ali marmelade iz jagodičevja, 10 dag lešnikov ali mandljev, 10 dag rozin, malo ruma.

 

Priprava

Kvas razmešamo z eno žličko sladkorja in toplega mleka ter pustimo, da naraste. V drugi posodi presejemo moko, naredimo jamico in razmešamo z vzhajanim kvasom. Dodamo sol in jajca ter dobro premešamo. Nazadnje prilijemo še stopljeno maslo, ki smo mu dodali sladkor, in gnetemo testo še dobrih 10 minut. Damo ga na primeren prostor, kjer naj vzhaja vsaj dve uri.

 

Vzhajano testo razvaljamo na velikost 40 x 40 cm in ga razrežemo na 5 trakov, širokih 8 cm. Vsak trak namažemo z nadevom, ga zavijemo v obliki polža ter položimo v pomaščen tortni model (premera od 25 do 26 cm) enega zraven drugega v krogu. Tako pripravljena gnezda pustimo vzhajati še eno uro, premažemo s stepenim rumenjakom, potrosimo s sladkorjem in damo v pečico, ogreto na 180 ºC, za približno 1 uro in dvajset minut. Pečenje je nekoliko daljše zaradi vlažnosti jabolk, priporočljivo pa je božična gnezda pokriti s pekovskim papirjem, da se ne zažgejo. Ko so pečena, jih ohladimo in režemo na tortne kose.

 

Priprava nadeva

Jabolka olupimo in narežemo na drobne kockice, dodamo na lističe narezane lešnike ali mandlje, maremlado in rozine, ki smo jih namakali v rumu.

view counter