Darinka Sebenik, 12/07/2012

Zeljna juha z ječmenom

Foto: Sebastjan Jarc

Sestavine: 1 kg kislega zelja, 30 dag ješprenja, 6 krompirjev, 30 dag slanine, 15 dag kuhanega fižola, 5 žlic olja, 1 čebula, 2 stroka česna, 1 lovorjev list, sol, cel poper, voda za kuhanje.

Priprava

Ječmen operemo, namočimo in pustimo stati nekaj ur. Nato ga odcedimo, speremo in stresemo v večji lonec ter zalijemo z vodo. Vode naj bo dovolj, saj se bo ječmen med kuhanjem napihnil. Ko zavre, vodo odlijemo, speremo in prilijemo svežo vodo, dodamo lovorjev list in ga skuhamo do mehkega. Čas kuhanja je odvisen od tega, kako dolgo je bil namočen (dalj je bil namočen, prej je kuhan). Ko je kuhan, ga ne pustimo v vodi, ampak odcedimo. Medtem ko se ječmen kuha, olupimo krompir, ga operemo in narežemo na kocke ter pustimo v hladni vodi. Zelje operemo (če je preslano, z vročo vodo, nato pa s hladno), tako da ni preveč slano. Narežemo slanino na manjše koščke. Olupimo čebulo in jo drobno nasekljamo ter prepražimo na maščobi skupaj s slanino v široki nizki posodi. Ko čebula postekleni, dodamo še strt česen, oprano zelje in krompir. Pomešamo in zalijemo z vodo, nato pa dodamo še ječmen, solimo, popramo, dodamo lovorjev list, in ko zavre, naj počasi vre 15 minut. Nato dodamo še kuhan fižol, dobro premešamo in kuhamo še približno 5 minut. Jed postrežemo na globokih krožnikih in potresemo z nekaj sveže nasekljanega peteršilja.

view counter