Darinka Sebenik, 02/28/2012

Zeljna juha (kuhanje od 30 do 40 minut)

Foto: Anton Jarc

Sestavine: 1 kg kislo zelje, 1/2 l vode, 2 žlici masti ali olja, 2 žlici zaseke, 1 žlica moke, lovor, poper, kumina.

 

Priprava

Za dobro jed potrebujemo dobro kislo zelje. Če je preslano, ga operimo v eni ali dveh vročih vodah, nato pa dobro odcedimo. V posodi razgrejmo dve žlici masti ali olja, nato zelje hitro popražimo in zalijemo z mrzlo vodo. Dodamo enega ali dva lista lovorja, nekaj zrn popra, lahko tudi nekaj zrn kumine in kuhamo. Tik pred koncem (po 30 minutah kuhanja na zmernem ognju) segrejmo dve ali tri žlice zaseke, v kateri zarumenimo žlico moke, in prelijmo po zeljni juhi. Vre naj še nekaj minut. Takšno juho lahko izboljšamo tudi tako, da v njej kuhamo kakšen kos suhega mesa.

 

Različica za vegetarijance

Sestavine: 1 kg kislo zelje, 0,5 l vode, 3 do 4 žlice olja, 1 srednje velika čebula, 2 stroka česna, 1 žlica moke, lovor, poper, kumina.

 

V posodo damo razgrejmo dve žlici olja in drobno nasekljano čebulo in damo na ogenj. Ko čebula začenja postane zlato rumena, dodamo oba stroka česna. Takoj ko zadiši po česnu dodamo odcejeno, oprano kislo zelje, ki ga hitro popražimo in zalijemo z mrzlo vodo. Od tu dalje je postopek enak kot v zgoraj.

view counter