Darinka Sebenik, 08/02/2012

Sadna biskvitna rezina

Foto: Sebastjan Jarc

Sestavine za biskvit: 6 jajc, 6 žlic sladkorja, 6 žlic moke, rum, nastrgana limonina lupina.

 

Sestavine za nadev: 80 dag marelic, 5 žlic sladkorja, 1 dl sladke smetane, sladkor v prahu za posip.

 

Priprava

Rumenjake vzamemo stran od beljakov in nato v veliki skledi iz vseh beljakov stepemo trd sneg. Med stepanjem počasi dodajamo sladkor, in ko se dobro umeša, začnemo med beljake počasi dodajati še rumenjake. Nazadnje pa še ročno, z metlico, umešamo moko. Dobimo rahlo zmes vanjo naribamo limonino lupinico in kanemo malo ruma, hitro nežno pomešamo in vlijemo v pekač na pekipapir. Biskvit za rulado damo v pečico, ki smo jo ogreli na 200 ºC, nato temperaturo znižamo na 180 ºC in pečemo 20 minut. Ko je biskvit pečen, odstranimo pekipapir, ga položimo na novo polo pekipapirja in zvijemo v obliko rolade. Ko se ohladi ga razvijemo.

 

Nato marelicam odstranimo peške in jih narežemo na tenke rezine. Sladkor segrejemo, da karamelizira, in nato dodamo narezane marelice ter jih mešamo približno minuto. Biskvit razvijemo in marelice razporedimo po biskvitu, ko se nadev ohladi biskvit povrh namažemo še s stepeno sladko smetano. Rolado zavijemo, razrežemo na rezine in potresemo s sladkorjem ter ponudimo.

view counter