Franc Uršič, 06/29/2012

Okusi divjine - regrat

Foto: Franc Uršič

Sestavine: regrat, sol, strok česna, olje, kis, 1 jajce.

 

Priprava:  Naberemo regrat, ki je zacvetel ali celo odcvetel. Ga operemo in narežemo na dolžino 3 do 4 centimetre. V osoljeni vreli vodi ga na hitro prevremo (blanširamo) in odcedimo. Ko se ohladi ga začinimo s česnom, oljem in kisom, ter pokritega shranimo nekaj ur na hladnem, da se okusi pomešajo. Preden postrežemo lahko dodamo še trdo kuhano jajce.

 

S kuhanim krompirjem namesto kruha tekne za večerjo ali popoldansko malico.

 

Zakaj okusi divjine? Zato ker mi, »moderni« ljudje, pojemo veliko in preveč industrijsko predelane hrane. V naravi pa še vedno raste marsikaj zanimivega za v lonec, za skledo, ali za v čajnik. Marsikaj pa lahko pojemo kar tako med potjo, izletom, sprehodom. Zanimivi okusi, za nekatere navajene le »dobrot« iz supermarketov, ponujajo rastline, prosto rastoče na travnikih, ob robovih gozdov. Ali ste kdaj pomislili na regrat, »kralja« spomladanskih sprehodov? Le malokdo se junija in julija odpravi nabrati regrat tudi takrat ko, ga v dolini že davno ni več vsaj za tiste, ki ga jedo samo z jajcem, krompirjem, ocvirki in kisom. Pa je uporaben tudi potem, ko ga ne nabirajo tudi Gorenjci.

    

view counter