Darinka Sebenik, 08/03/2012

Marmelada iz robid in pomaranč

Foto: Darinka Sebenik

 

Sestavine: 2 kg robid, 1 kg neškropljenih pomaranč, 1 kg želirnega sladkorja, nekaj žlic ruma.

Priprava

Robide preberemo, operemo, stresemo v lonec in postavimo na ogenj, toliko da zavrejo. Pri tem bodimo previdni in ves čas mešajmo, da se ne sprimejo, ko začnejo spuščati sok, pa je delo lažje. Robidnice nato pretlačimo skozi pasirko (odstranimo koščice), da dobimo čisti sok, in damo v široko posodo ter zavremo. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo in naj se počasi kuha: pol ure ob stalnem mešanju, da izpari čimveč vode, nato pa dodamo nastrgano lupino obeh pomaranč in iztisnjeni sok. Vse skupaj zavremo in kuhamo še 10 minut, dodamo sladkor, in ko zavre, spet kuhamo še nekaj časa. Preverimo ali se dobro strjuje, nato pa nalijemo v manjše, kozarce, zapretemo ter hladimo dva dni, zavite v koc.

 

Marmelada iz robid

 

Sestavine: 3 kg robid, 1,5 kg želirnega sladkorja, strok vanilije, 6 žlic ruma, skorjica cimeta, 1 limona.

Priprava

Robide preberemo, operemo, stresemo v lonec ter postavimo na ogenj, toliko da zavrejo, nato pa jih spasiramo, da dobimo čisti sok. Prelijemo ga v lonec, v katerem bomo kuhali marmelado, dodamo skorjico cimeta, in ko zavre, kuhamo še pol ure, da izpari čimveč vode. Nato dodamo sladkor, sok ene limone in kuhamo še dobrih deset minut potem, ko zavre. Čisto na koncu dodamo še rum in nato vročo marmelado zlivamo v kozarce. Zapremo, zavijemo v koc in hladimo dva dni v hladnem, temnem prostoru.

view counter