Darinka Sebenik, 01/16/2012

Karamelizirana jabolka z jabolčnim sladoledom

Foto: Anton Jarc

Sestavine za sladoled: 4 zelena jabolka, l limona, 8 žlic belega sladkorja, 1 liter jajčne kreme za sladoled (8 rumenjakov, 75 g sladkorja, 0,5 l mleka, 0,5 l sladke smetane, strok vanilije).


Sestavine za karamelizirana jabolka: 4 rdeča jabolka, 5 dag masla, 4 žlice sladkorja, malo cimeta.


Priprava jabolčnega sladoleda

Jabolka olupimo, odstranimo peščišča in narežemo na drobne koščke ter prelijemo s sokom limone, pokrijemo in kuhamo. Če imamo ekološke limone, jih lahko kuhamo skupaj z jabolki. Občasno premešamo, in ko dobimo mehko maso, koščki jabolk pa so vse manjši, jih odstavimo z ognja ter prelijemo s hladno jajčno kremo. Vse skupaj damo v posodo in v zamrzovalnik, da se strdi.


Priprava jajčne kreme za sladoled

Beljake ločimo od rumenjakov in slednjim dodamo sladkor ter temeljito zmešamo z mikserjem, da masa lepo naraste. Smetano in mleko damo v posodo skupaj s strokom vanilije in segrevamo ter odstavimo, preden zavrejo, nato pa vlijemo v jajčno kremo nekaj tople mase in dobro premešamo. Vse skupaj počasi dodajamo mleku in smetani ter začnemo segrevati, da se zgosti, ves čas pa pazimo, da ne zavre. Jajčna krema se bo zaradi toplote začela strjevati, zato moramo ves čas neprekinjeno mešati. Ko se vse skupaj zgosti, odstavimo z ognja, ne sme zavreti. Maso ohladimo ter vmes občasno premešamo in damo na hladno.


Priprava karameliziranih jabolk

Jabolka operemo, narežemo na krhlje, odstranimo peščišče in prepražimo na maslu. Ko postanejo mehka, jih potresemo s sladkorjem – po eno in po eno žlico, da lepo karamelizirajo. Na desertni krožnik naložimo dve žlici sladoleda in obložimo z nekaj krhlji ter prelijemo s karamelnim sokom.

view counter