Alja Kisilak, univ. dipl. inž. zoot., 10/31/2011

Značilnosti mačk

Za razumevanje mačk je potrebno tudi dobro poznavanje njihovih bioloških značilnosti. Vloga plenilca je vsem mačkam odlično razvila čutila in imajo bliskovite reflekse ter neverjetno ravnotežje. Mačje oči so ustvarjene za nočni lov. So velike in obrnjene naprej. Tak položaj oči omogoča mački kakovostno globinsko gledanje, se pravi, da lahko dobro oceni globino prostora in razdaljo do plena ali predmeta. Mačke v temi odlično vidijo tudi zaradi odbojnih celic na retini, ki jim pravijo tapetum lucidum (slov. svetleča preproga). Ta »svetleča preproga« dodatno odbija svetlobo z mrežnice in tako nastane zrcalni učinek, ki podvoji svetlobo oziroma mački omogoči, da vidi v temi neprimerljivo boljše. Odvečno odbito svetlobo vidimo, če mački v temi posvetimo v oči. Enak pojav lahko opazimo ponoči pri divjadi ob robu ceste. Strokovnjaki menijo, da mačke bolj slabo ločijo barve. S poizkusi so ugotovili, da ločijo predvsem modro in rumeno barvo.

 

Ko se maček ali mačka »šuli«  ob vas

Mačke imajo odlično razvit sluh in voh. Slišijo zelo visoke frekvence, višje od psov. Veliko glodavcev, ki so včasih predstavljali glavni vir mačje hrane, komunicira preko izredno visokih frekvenc, zato je za mačko pomembno, da jih zazna. Nizke tone slišijo slabše od ljudi.

 

Mačke ravno tako dobro vohajo. Še posebej občutljive so za feromone. Feromoni so  hormonom podobne signalne kemične snovi, ki jih mačke izločajo iz žlez ob ustih, na smrčku, na tačkah in ob korenu repa. Zato, ko se maček »šuli« ob vas, vas v bistvu označuje in s tem gradi vez, ki pravi, da ste del njegovega tropa oziroma družine. Najpogosteje se to dogaja, ko jim pripravljamo hrano, ali ko se pridejo v naročje ljubkovati. Mačke označujejo tudi predmete in pohištvo v hiši oziroma v prostorih, kjer bivajo. Posebno neprijetno zna biti označevanje samcev, ki poleg običajnega označevanja, ki ga človeški voh ne zazna, označujejo svoje ozemlje še z urinom zelo ostrega vonja.

 

V primerjavi z ljudmi imajo mačke zelo malo okušalnih papil na jeziku. Okušajo predvsem snovi različne kislosti. Sladkega okusa naj ne bi zaznale.

 

Z brki lahko zaznajo plen

Pravi fenomen so mačje brke. Lahko bi rekli, da mačke z njimi vidijo, slišijo in tipajo. Lahko zaznajo plen - miško, ki se skoraj neslišno premika. Sposobnost, da ocenijo velikost špranje, prehoda in zmožnosti, da gre maček skozenj, so pri lovu nepogrešljive. Po obraznem delu in tačkah imajo posamezne daljše, brkom podobne »tipalnice«, ki posredujejo informacije o prostoru, kjer se maček giblje, zaznajo vibracije tal in zračne tokove.

Mačke imajo tudi odlično ravnotežje. Zagotovo ste že kdaj opazovali kakšnega muca, ki elegantno hodi po tenkem plotu sosedovega dvorišča. V drevesnih krošnjah so zelo spretne. Na spletu si lahko ogledate posnetke mačke, ki jo držijo en meter nad tlemi v hrbtni legi. Nato jo naenkrat spustijo in mačka se v zraku spretno in hitro obrne in vselej pristane na nogah. Pri vzpostavljanju ravnotežja je za mačko izredno pomemben njen gibčni rep. Ravno tako pa je rep pri mački tudi sredstvo za komunikacijo. Če pri psu pomeni mahanje z repom običajno zadovoljstvo in veselje, je pri mački ravno nasprotno. Ko mačka maha z repom je lahko razdražena ali pa preverja svoj položaj in pripravljenost tik pred napadom na plen.

view counter