Darinka Sebenik, 08/01/2011

Višje podpore pridelovalcem zelenjave zaradi E. coli

Foto: Darinka Sebenik

Države članice so sprejele predlog Komisije, da bi se podpora EU v okviru načrta za izredne razmere, namenjena pridelovalcem zelenjave, ki jih je prizadela kriza zaradi bakterije E. coli, povečala z 210 milijonov EUR na 227 milijonov EUR. To bo Komisiji omogočilo, da v celoti izplača zahtevke za nadomestilo različnim državam članicam.

Na podlagi poročanja držav članic o zahtevani podpori EU za vse izredne ukrepe, to je umik blaga s trga, pobiranje nezrelega pridelka ali ustavljeno pobiranje pridelka, kaže, da je bil finančni vpliv ukrepov, sprejetih v okviru krize zaradi bakterije E. coli, večji od pričakovanega, zato je  Komisija predlagala zvišanje pomoči.

Komisar EU za kmetijstvo in razvoj podeželja, Dacian Cioloş, je pojasnil, da je predlagal zvišanje sredstev zato, ker so dobili jasne podatke o nastali škodi. Z zvišanjem proračunske pomoči pa bodo omogočili izplačila vseh zahtevkov. »To bo zagotovilo ustrezno podporo našim pridelovalcem zelenjave v trenutno težkih gospodarskih časih za ta sektor in omogočilo plačilo odškodnine zahtevkov vseh držav članic za obdobje od 26. maja do 30. junija. Že od začetka krize sem si prizadeval, da bi pokazali, kako se Evropa v času potreb lahko hitro odzove. Komisiji bom zdaj predlagal, da to povečanje proračuna sprejme v najkrajšem možnem času in s tem omogoči državam članicam, da upravičenim proizvajalcem kmalu izplačajo podporo EU,« je dejal Dacian Cioloş.

Koliko kateri državi

Največ pomoči bo dobila Španija, in sicer 70,97 milijonov evrov, Poljska 46 milijonov, Italija 34,6 milijona evrov, Nizozemska 27,18 milijona, Nemčija 16 milijonov, Portugalska 5 milijonov, Belgija 3,6 milijona, Francija 1,6 milijona. Med državami, ki bodo dobile pomoč je tudi Slovenija, in sicer bo prejela 192. 675 evrov.

Razlogi za pomoč

Komisija je 17. junija letos sprejela paket pomoči za izredne razmere, namenjene pridelovalcem sveže zelenjave, in sicer v višini 210 milijonov evrov. Program predvideva izplačila EU za pridelovalcem kumar, paradižnika, zelene solate, bučk in sladke paprike umaknjenih s trga med 26. majem in koncem junija zaradi izbruha epidemije okužb z bakterijo E.coli. Sklep predvideva izplačilo do največ 50 % (70 % za pridelovalce, včlanjene v organizacije proizvajalcev) redne cene za posamezne vrste v mesecu juniju.

Države članice so morale končne zahtevke za nadomestilo predložiti do 18. julija. Glede zahtevkov za nadomestilo nekaterih držav članic so bile potrebne in zahtevane dodatne informacije. Komisija je te dodatne informacije prejela in analizirala ter v nekaterih primerih spremenila zahtevke za nadomestilo zadevnih držav članic.

view counter