Darinka Sebenik, 09/27/2011

Solata iz zelja in paradižnika

Foto: Anton Jarc

Sestavine: 1 kg zelja, 0,5 kg čebule, 0,5 kg paradižnikov, 0,5 l vina, 0,5 l kisa za vlaganje, 2,5 dl vode, 3 žlice sladkorja, 1 žlica soli, lovorjev list.

Priprava

Zelju odstranimo zunanja lista, nato pa ga narežemo na tenke rezance (lahko tudi s posebnimi lupilniki). Čebulo narežemo na tenke lističe, paradižnike pa na kolobarčke in nato vse skupaj damo v posodo. Prelijemo z vročo mešanico (kis, vino, voda, sol, sladkor in lovorjev list), zavremo in po nekaj minutah s penovko poberemo zelenjavo v veliko cedilo, da se odcedi. Naložimo jo v steklene kozarce, mešanico še enkrat zavremo in nato prelijemo po solati. Kozarce zapremo, zavijemo v rjuho ali koc in pustimo, da se dobro ohladijo.

 

Namig: če ne marate čebule, lahko pripravite solato samo iz zelja in paradižnikov.

view counter