Alojz Sajovic, 08/01/2011

Novo – serija traktorjev 700 vario SCR

Foto: Alojz Sajovic

Sredi junija je tovarna Fendt na svoji tradicionalni letni novinarski konferenci širši svetovni javnosti predstavila novo serijo traktorjev 700 vario SCR, v kateri so zaenkrat trije modeli traktorjev moči 200, 220 in 240 KM.

Srce novega 700 vario je šestvaljni motor s prostornino 6,06 litra in SCR-tehnologijo čiščenja izpušnih plinov, ki je že poznana pri večjih serijah. Sistem SCR ima katalizator, ki pa za svoje pravilno delovanje potrebuje dodatek sečnine (AdBlue). Nova serija tako izpolnjuje zahteve za izpušne pline stopnje 3b (Tier IV). Traktorji nove serije so opremljeni s priznanimi brezstopenjskimi menjalniki tovarne Fendt z oznako ML 180, ki omogočajo v kombinaciji s serijskim vzmetenjem prve preme, kabine in zračno vzmetenim sedežem doseganje končne hitrosti 50 km/h pri vožnji naprej pri 1700 vrtljajih motorja na minuto, kar pomeni bistven prihranek pri gorivu.

Profi in ProfiPlus

Osrčje hidravličnega sistema tvori aksialna batna hidravlična črpalka s pretokom 110 l/min (možna je tudi črpalka s pretokom 152 in 193 l/min) in do 200 bari delovnega pritiska. Za zunanje porabnike skrbi do sedem dvosmerno delujočih upravljanjih hidravličnih EHR-ventilov s prostim hodom, ki so vsi vklopljivi pod pritiskom in z možnostjo nastavitve pretoka ter časa delovanja. Zadnje hidravlično dvigalo razvije dvižno silo 9580 kN in prednje silo 4418 kN.

Na voljo sta dva paketa opreme: profi in profi plus. paket opreme profi zajema 7˝ upravljalni terminal s tehnologijo upravljanja na dotik, TMS-program z Variotronic TI programom, vtičnico ISOBUS za upravljanje priključkov, vzmetenje kabine, komforten sedež za sovoznika ter klimatsko napravo. Paket profi plus pa poleg 10,4˝ upravljavskega monitorja, občutljivega na dotik, vsebuje še sistem shranjevanja in prenosa podatkov, sistem krmiljenja koles vario activ in predpripravo za vgradnjo sistema za vodenje po parceli vario guide.

Možnosti dodatne opreme

Med možno dodatno opremo traktorja najdemo še tritočkovno pnevmatsko vzmetenje kabine komfort, samodejno klimatsko napravo, ogrevana in električno nastavljiva vzvratna ogledala, ksenonske žaromete, zadnje LED-luči, barvo traktorja po izbiri, hidravlične bočne stabilizatorje ter še kaj.

Novost pri novi seriji 700 vario je tudi nova kabina 5X, ki so jo poimenovali visio plus in je izredno prostorna ter omogoča izjemno preglednost v vseh smereh. Posebnost nove kabine je v streho ukrivljeno sprednje steklo, ki pri delu s čelnim nakladalnikom omogoča popoln pogled nad njegovim celotnim delovnim območjem. Posebnost pri novi seriji je tudi kot zavijanja prednjih koles, ki znaša 52° in daje traktorju izjemno okretnost ne glede na njegove zunanje mere.

Proizvodnja nove serije se bo začela septembra, tako da bodo prvi modeli na voljo že letos. V prodaji še ostajajo vsi modeli stare serije 700. Za podrobnejše informacije se lahko obrnete na uradnega zastopnika traktorjev Fendt v Sloveniji, podjetje Interexport, d. o. o.   

view counter