Darinka Sebenik, 09/27/2011

Mešana solata s korenčkom

Foto: Anton Jarc

Sestavine: 10 zelenih, 5 rumenih in 5 rdečih paprik, 1 kg kumar, 8 korenčkov, 2 veliki čebuli, 1 manjša glavica zelja, 1 kg zelenih paradižnikov, 2 žlici soli, 7,5 dl jabolčnega kisa, 2,5 dl vode, 1,5 dl olja, 2 lovorova lista, nekaj zrn celega popra, 3 žlice sladkorja.

 

Priprava

Paprike očistimo in narežemo na trakove. Korenček olupimo in narežemo na tenke lističe (lahko z lupilnikom za krompir), na tenke trakove narežemo tudi zelje. Kumare olupimo, odstranimo semenje in narežemo na koleščke, prav tako narežemo zeleni paradižnik in čebulo na tenke obročke. Vso zelenjavo damo v posodo, posolimo, premešamo, pokrijemo in pustimo stati prek noči. Naslednji dan solato premešamo in odcedimo. V posodi zavremo kis, olje, vodo, lovor, poper in sladkor ter vremo približno 10 minut, nato vanjo stresemo solato. Ko zavre, jo poberemo v kozarce, čimbolj enakomerno porazdelimo tekočino in kozarce zapremo, zavijemo v rjuho ali koc ter pustimo, da se dobro ohladijo.

view counter