Alja Kisilak, univ. dipl. inž. zoot., 07/03/2011

Katere barve je moj konj (1. del)

Ali ste kdaj pomislili, da ima dlaka domačih živali v primerjavi z divjimi zelo širok barvni spekter? Vemo, da je k temu poleg same evolucije v veliki meri pripomogla tudi človekova selekcija. Zanimivo pa je to, da se večkrat z določenimi barvnimi odtenki in vzorci pojavljajo še določene značilnosti živali. Tako lahko deloma predvidimo, ugotovimo ali spremenimo nekatere lastnosti pri živalih.

Evolucija in mutacije

Znanstveniki predvidevajo, da so bili konji pred udomačitvijo pretežno rdeče-rjavkaste zemeljske barve s temnejšimi okončinami, grivo, repom in svetlejšim smrčkom ter trebušnim predelom (kot przwalski konj). Med evolucijo so se zgodile posamezne mutacije na ravni genov, ki so med drugim prinesle tudi različno obarvanost dlake ali kože živali. Od okolja, v katerem žival živi, pa je odvisno, ali je bila posamezna mutacija zanjo koristna ali škodljiva. Če bi, na primer, bela polarna lisica lovila v slovenskem gozdu, bi jo najbrž vsi zajci že na daleč videli in bi imela bolj malo možnosti za preživetje. Če je pa žival z mutacijo na boljšem, ima več možnosti za preživetje in prenese takšne gene naprej na potomstvo. Človek si je v procesu udomačitve posameznih živalski vrst izbiral in vzredil živali z določenimi lastnostmi, ki jih je cenil ali potreboval. Tako so nastale vse pasme psov, veliko pasem perutnine in tudi večina konj. Ko je lovil prve konje, se je na daljavo lahko odločil, katerega bo ujel, skoraj samo na osnovi barve.

Osnovni tipi barve dlake pri konju

Osnovne barve dlake pri konju so rjava, kostanjeva in črna. Na te barve vplivajo različni geni za svetlenje dlake. Od njih in njihovih kombinacij je odvisno, ali bo konj, na primer, imel bele lise samo po nogah in glavi, ali bo lisast kot govedo (pasma pinto), ali bo »šprican« (nekateri arabci), ali bo imel leopardje pike (pasma appaloosa), ali bo popolnoma bel – albin (tudi svetle oči, roza koža), ali sivec (lipicanci) in tako naprej. Razlikovati moramo barvo dlake in barvo kože. Odrasli lipicanci imajo kožo temne barve, njihova dlaka pa je bela. Lise ali znamenja, ki jih imajo nekateri konji ob rojstvu, so pogosto trajni in so razpoznavni (identifikacijski) znak, ki ga vpišejo v ID konja. Od žrebeta do odraslega konja se le malo spremenijo. Nekateri konji (pogosto mongolski poniji, akhaltekinci) imajo temno črto po sredini hrbta, prečne proge po nogah (pogosto arabci, osli) in svetlejšo obarvanost na konceh grive (fjordski poni). To so znaki, ki so bili značilni tudi za primitivne pasme konj. Nekateri menijo, da je to znak »čistosti« krvi. Bolj celostne analize barve dlake omogočajo spremljanje konj tudi brez vpogleda v rodovnik. Naj pojasnim še pojem dominantne lastnosti. Morda ste že opazili, da je kobila v vaši domači čredi dala več žrebet s podobnimi lisami – znamenji. Ali da so bili potomci sivega žrebca večinoma sivi ne glede na to, kakšne barve je bila kobila, s katero so ga parili. Za takšno lastnost rečemo, da je prevladujoča, dominantna, saj se ohranja in pogosteje izrazi.

Barva lipicanca

Posebnost pri tipih barve dlake konj so tako imenovani sivci. Mednje spadajo tudi lipicanci. Vsi vemo, da se lipicanec rodi temen, rjav ali črn. Ob vsaki menjavi dlake postaja svetlejši. V Lipici si lahko ogledamo mlade perspektivne žrebce, ki so še vedno sivo-marogasti. Starejši lipicanci in lipicanke pa se lahko ponašajo s snežno belo barvo s skoraj srebrnim leskom v sončni svetlobi. Posivitev (bela dlaka) je posledica izgube pigmenta v dlaki, koža pa ostane še vedno temno obarvana. Temna obarvanost kože je lepo vidna, ko se lipicanec oziroma sivec spoti ali ga okopamo. Izguba pigmenta dlake je izredno dominantna lastnost, njen vzrok pa je genska mutacija. Seveda obstajajo tudi črni in rjavi lipicanci, le da se pogosto zgodi, da so njihovi potomci v »beli različici«.

Strokovnjaki so ugotovili, da je pojav nekaterih spolnih bolezni povezan z barvo dlake. Ravno tako so prav na genomih lipicancev izvedli več študij, ki so pokazale, da pri sivih konjih pogosto nastanejo melanomi (oblika kožnega raka) ter pigmentne pege. In tudi med sivci je tretjina takšnih, ki imajo več možnosti za razvoj omenjene bolezni. Vse to vpliva na življenjsko dobo in uporabnost konja.

Barva dlake je v živalskem svetu zelo pomembna, da se v okolju plen lahko skrije pred plenilcem in obratno. Barve in vzorci so pomembni tudi, da se živali v čredi prepoznajo med seboj, kot se to dogaja zebram, ki se naučijo točno določenega vzorca črt svojega mladiča ali matere. Narava je ustvarila celo tako prefinjene mehanizme spreminjanja barve glede na okolje, kot ga ima kameleon. Barve so zelo pomembne pri razmnoževanju, med dvorjenjem, predvsem pri živalih moškega spola. Vemo, da sta fazan ali divji petelin najlepša in najbolj barvita prav v sezoni parjenja. Pri konjih najpogosteje omenijo najprej barvo šele nato pasmo, spol, starost. Ali ne bi bilo dobro že glede na barvo dlake vedeti čimveč o konju, še posebno, če se z njim prvič srečamo?

view counter