Ime Priimek, 08/16/2011

Karželj (Amaníta caesárea) ali kraljeva mušnica

Foto: Franc Uršič

Ena najlepših evropskih mušnic z oranžno rdečim svetlečim klobukom, zlato rumenimi lističi in betom, rumenkastim mesom in s široko belo jajčasto lupino, iz katere se razvije trosnjak. Raste v svetlih gozdovih in na travnatih obrobjih listnatih gozdov v predelih z milejšim podnebjem, značilnim za vinorodne kraje.

Gobe ni težko zgrešiti, saj ima značilen oranžno-rdeč klobuk, rumenkaste lističe in bet, ki ima ob dnu rastišča prosto belo lupino, pod lističi pa viseče zastiralce. Klobuk ima premer 8-20 centimetrov, sprva je okrogel in obdan z belo ovojnico, na pogled je kot jajce, ki na vrhu poči in ven pogleda oranžno-rdeč klobuček. Sčasoma se dvigne zravna. Površina je gladka, oranžno rdeča,  rob pa je rahlo nažlebkan. Trosovnica je rumenkasta, lističi so gosti in široki, ne dosegajo beta, prisotni so tudi vmesni lističi. Ostrinke so nekoliko kosmičaste. Bet pri tej gobi je širok en do dva centimetra, visok pa osem do petnajst centimetrov, sprva poln, potem pa valjast in votel, spodaj pa je razširjen in obdan z belim ovojem. Površina beta je rahlo puhasta, bolj rumenkaste barve. Meso gobe, ki je izredno okusno v kulinariki (vendar jo je pri nas prepovedano nabirati) je belo, pod kožico klobuka rumeno.

Karželj najdemo na revnih apnenčastih tleh, pod listavci, zlasti pod kostanji in bukvami, v toplih poletnih dneh in v jeseni, posamično ali v raztresenih skupinah od julija do oktobra.

karželj, ko poči ovojnica

view counter